Си Дзинпин се бори срещу китайските капиталисти. Ето защо това ще се промени през 2022 г.

0
11
Президентът на Китай Си Дзинпин
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: The State Council of the People's Republic of China

Преди една година китайският лидер Си Дзинпин обеща да прекара 2021 г. в овладяване на „безпорядъка“ в частния бизнес, който се разраства твърде мощен и поема твърде голям риск, пише „CNN“. Последвалата мащабна регулаторна репресия постигна точно това, като по време на това доведе до някои високопоставени жертви. Но икономиката сега изглежда много по-разклатена, отколкото беше, а Си не изглежда готов „да разтърси лодката“ с повече през новата година.

Ограниченията на технологиите, финансите, образованието и развлеченията удрят акциите и в един момент унищожават стойността на трилиони долари от китайски компании на световните пазари. Те също така предизвикаха огромни съкращения сред много компании, оказвайки натиск върху сектора на заетостта, дори когато той се опитва да се възстанови от пандемията.

Допълнителни регулации за фирмите за недвижими имоти, които започнаха миналата година, натрупаха болката за големите предприемачи, които вече имаха твърде много дългове. Недвижимите имоти – които представляват близо една трета от БВП на Китай – сега са в задълбочаващ се спад, като големите играчи са на ръба на колапса.

Добавете това към шепа други проблеми във втората по големина икономика в света и ще се сблъскате с някои сериозни рискове, с които китайското правителство да се бори през 2022 г.

Въпреки че Китай се появи от 2020 г. като единствената голяма икономика, която расте през тази година, растежът се забави по-бързо от очакваното през 2021 г., натежаван от повтарящи се епидемии от COVID-19, прекъсвания на веригата за доставки, срив на електроенергията и кризата с недвижимите имоти. Всички тези главоболия карат Пекин да преразгледа подхода си към политиката. По време на ключова икономическа среща по-рано този месец висшите лидери от управляващата китайска комунистическа партия отбелязаха „стабилността“ като техен основен приоритет за 2022 г. Това е огромен поврат от миналогодишната среща, когато „ограничаването на безпорядъчната експанзия на капитала“ управляваше деня. Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group, каза в своя скорошна изследователска бележка:

„Акцентът върху стабилността предполага, че висшите лидери са все по-загрижени за риска от нестабилност.

Той добави:

„Една година затягане на регулаторите накърни доверието на бизнеса. Сега е време политиците да отстъпят малко.

Все още се очаква Китай да отбележи значителен растеж през 2021 г., въпреки предизвикателствата. Много икономисти прогнозират ръст от около 7,8%, което е много над дъното от 6%, което китайските власти си поставиха за цел по-рано тази година. Но 2022 г. пише различна история. Много големи банки намалиха прогнозите си за растеж до между 4,9% и 5,5%, което би било най-бавният темп на растеж от 1990 г. – година, когато международните санкции след клането на площад Тянанмън през 1989 г. сериозно ограничиха икономическата активност. Крейг Сингълтън, помощен сътрудник на Китай във Фондацията за защита на демокрациите, базиран в DC мозъчен тръст, каза:

„Предишният фокус на китайското правителство върху регулаторните и антимонополни репресии стана възможен благодарение на невероятния икономически растеж на Китай. Вече не, тъй като двигателите на растежа на китайската икономика бързо се изчерпват.

Обуздаването, сега се превърна в приключване

Репресиите в частния сектор започнаха в края на 2020 г., след като съоснователят на Alibaba Джак Ма – лесно най-разпознаваемият от китайския бизнес елит – взриви финансовата система на страната по време на спорна реч. Първоначалното публично предлагане за неговата финансова технологична фирма Ant Group беше спряно скоро след това. Оттогава животът стана по-труден не само за Ant Group, но и за куп други компании.

Alibaba (BABA), Tencent (TCEHY) и други бяха глобени или разследвани заради предполагаемо антиконкурентно поведение. Китай също така предприе стъпки, за да накаже фирмите за събиране на данни и национална сигурност, включително приложението за каране Didi. Тази компания беше засечена от регулаторите малко след като стана публична на Уолстрийт и в крайна сметка обяви, че ще премахне и ще се премести в Хонконг. Има обосновка зад твърдата позиция на Пекин по отношение на такива компании. За Си овладяването на частното предприемачество е решението за коригиране на дългогодишни опасения относно правата на потребителите, поверителността на данните, излишния дълг и икономическото неравенство. С други думи, става дума за опитомяване на излишъците на капитализма и възприемане на историята на социализма на страната.

Но има баланс, който трябва да се постигне. Сега, изправен пред перспективата за тежко икономическо приземяване, Пекин изглежда отстъпва от твърдата позиция, която зае по отношение на частния сектор. На неотдавнашната си среща китайските лидери похвалиха положителната роля, която частният капитал играе в икономиката – рязка промяна на тона в сравнение с това, как говореха преди година.

„Неизбежно ще има различни форми на капитал в социалистическата пазарна икономика“, казаха те в изявление след срещата. И още:

„Капиталът трябва да играе своята положителна роля като производствен фактор, докато негативната му роля трябва да бъде ефективно контролирана.

Това съобщение предполага, че „върхът на регулациите е зад нас“, според Ху от Macquarie. Той добави:

„Държавният контрол е важен, но партията също не иска да убива капитализма.

Голям фокус върху работните места

Докато китайските политици се опитват да стабилизират икономиката през 2022 г., няколко ключови фактора ще бъдат на дневен ред за обсъждане. Поддържането на ниската безработица отново беше посочено като най-важната от редица области, върху които Пекин иска да се съсредоточи, според изявлението, публикувано след срещата този месец. (Други цели включват запазване на продоволствената и енергийна сигурност и стабилизиране на веригите за доставки.)

Акцентът върху създаването на работни места идва с влошаването на перспективите за заетост в Китай. Компаниите за образователни технологии уволниха хиляди служители, след като правителството ограничи обучението през юли. Съобщава се, че други технологични фирми също планират да съкратят персонал заради репресиите върху бизнеса им.

Кризата с недвижимите имоти също има своя принос. Строителите, които нямат пари, като огромния конгломерат Evergrande, разпуснаха работни места и разтовариха активи, за да могат да изплуват.

Прословутото стабилно ниво на безработица, оповестявано от правителството всеки месец, се задържа на едно ниво тази година, като варира само между 4,9% и 5,5%. Но многократните призиви на висшите лидери по различни поводи за укрепване на заетостта предполагат, че може да има по-голям проблем, отколкото показват данните. Джордж Магнус, сътрудник в Китайския център в Оксфордския университет и бивш главен икономист на UBS, беше категоричен:

„Мисля, че заетостта сега е по-голяма чувствителност от брутния вътрешен продукт.

Докато редица предизвикателства влачат заетостта, включително епидемии от COVID и кризата с недвижимите имоти, Магнус каза, че репресиите на бизнеса са забележителен фактор. Частният сектор допринася за 80% от заетостта, според държавната статистика.

Сингълтън посочи, че партията „е лазерно фокусирана върху безработицата, опасявайки се, че масовите съкращения могат потенциално да застрашат репутацията на партията“.

Играта на Си за власт очертава за него труден път напред

Начело на съзнанието на Си почти сигурно е желанието страната да работи стабилно преди историческия трети мандат. Най-големите очаквания са китайският лидер да удължи управлението си на 20-ия партиен конгрес следващата година, затвърждавайки позицията си на най-могъщия лидер в страната след Мао Дзедун.

„Посланието на Си за стабилност е насочено към политическия истеблишмънт в Китай, който трябва да поеме тежестта на историческата игра на власт, в допълнение към бизнес сектора“, каза Алекс Капри, научен сътрудник във фондация „Хинрих“.

Си направи няколко стъпки, за да даде сигнал, че е фокусиран повече върху вътрешните проблеми, отколкото върху някакви големи международни амбиции. Китайският лидер не е напускал страната от началото на пандемията и е предприел драматични стъпки, за да обезопаси границите на страната си и да заключи цели региони, за да задържи дори един случай на коронавирус – подхода „нулев COVID“, изоставен от голяма част от Света. Но Капри отбеляза, че Си трябва да вземе предвид външния свят до известна степен. Той каза, че посланието на Си за стабилност е също предназначено да успокои нарастващите безпокойства на Уолстрийт и в други корпоративни и финансови центрове, на които Китай разчита много повече, отколкото иска да признае за инвестиции, технологии и търговия. Това е несигурно балансиране – и единствен Си ще трябва да обмисли внимателно през следващата година. Магнус подчерта:

„Подобно на други нации, Китай иска бъдеще, основано на високи нива на иновации и производителност, но е политически мотивиран да създаде условия, които спъват и двете.

А Сингълтън попита:

Ключовото предизвикателство за Китай ще бъде, със Си начело в продължение на десетилетие, възможни ли са корекции на курса?

Той допълни:

И за съжаление, историческите данни там сочат, че абсолютната власт обикновено не води до по-прагматично, гъвкаво отношение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments