Швейцарски машини шпионират правителствата от десетилетия

0
51
CX-52
Снимка: Wikimedia Commons

Американските и германските разузнавателни служби тайно са събирали класифицирана информация от правителствата си десетилетия наред с помощта на секретните действия на компания за шифроване, пише “BBC” и цитира доклади по случая.

Швейцарската фирма “Crypto AG” доставя кодиращи устройства на повече от 120 правителства от епохата на Студената война до новото хилядолетие.

Шпионите обаче така са поставили устройствата, че кодовете им да могат да бъдат разбити и съответно съобщенията да се четат. Машините са събирали тайна информация дори от страни като Иран, Индия и Пакистан.

Високо класифицираната операция между Централната агенция за разузнаване на САЩ (CIA) и Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е подробно описана в доклади на американския вестник “Вашингтон пост”, германския оператор ZDF и швейцарския канал SRF.

Поръчителите на източването на информация също са получили достъп до класифицирана вътрешна история на ЦРУ, която нарекли “Операция разузнавателен преврат на века”.

През 80-те години на миналия век около 40% от чуждестранните комуникации, обработвани от служители на американското разузнаване, са били доставяни чрез машините на компанията “Crypto”.

Компанията прави милиони долари печалба, които са благодарение на ЦРУ и Федералната разузнавателна служба на Германия.

“Чуждестранните правителства са плащали добри пари на САЩ и Западна Германия за привилегията най-секретните им съобщения да бъдат прочетени от поне две (и евентуално до пет или шест) чужди държави”, пише доклад на ЦРУ за операцията.

Операцията дава възможност на САЩ да наблюдават иранските служители по време на кризата със заложници през 1979 г., както и да подадат информация на Великобритания за аржентинските военни по време на войната на Фолклендските острови, твърди “Вашингтон пост”.

Русия и Китай никога не са се доверявали на машините и не са ги използвали, допълва още изданието.

Шведската фирма Crypto International, създадена след като част от първоначалната компания е придобита от инвеститор през 2018 г., заяви, че няма “връзки с ЦРУ или BND” и е много потърпевша от изнесените доклади.

Швейцарското правителство заяви, че е било информирано за случая миналия ноември и е назначило независим федерален съдия, който да разследва случая.

Мъка тегне върху Швейцария

Анализ на Имоген Фолкс, пратеник на Би Би Си в Женева

В Швейцария има стонове на мъка.

“Нашата репутация е в тетрадки”, въздиша един политически журналист. “Нашият неутралитет е лицемерие”, пише друг.

Всъщност за извратените сделки на “Crypto AG” слушаме години наред. Швейцарските служители на “Crypto” подозираха, че има нещо нередно. Швейцарското правителство знаеше през цялото време: това беше едно от единствените правителства, които получиха крипто машина, която не беше фалшифицирана от ЦРУ. Но да се излее цялата тъжна история в световните медии е болезнено.

Това напомня на швейцарците за имиджа, от който се опитват да се отърват години наред, а именно – че са хора, които ще направят всичко за правилната сума.

Имаше момент, в който банките им се грижеха за милиарди, разграбени от диктаторите. Тогава те затвориха очите си за укриване на данъци в големи размери.

Предполага се, че всичко това е останало в миналото, но сега репутацията на друг сектор, с който Швейцария се гордее – инженерството, бива потъпкан в очите на света.

ЦРУ използва “Crypto AG”, именно защото репутацията на Швейцария за неутралитет и качество ще привлече купувачи в правителствата по целия свят.

В замяна Швейцария взима парите и продава дефектни машини. Е, сега целият свят знае.

Историята зад “Crypto”

Руският изобретател Борис Хагелин създава преносимата машина за криптиране, когато бяга в САЩ по време на нацистката окупация на Норвегия през 40-те години. Тя е достатъчно малка, за да бъде използвана на бойното поле и затова лесно е доставена на  около 140 000 американски войски.

Борис Хагелин
Снимка: Wikimedia Commons

Когато приключва Втората световна война, Хагелин се премества в Швейцария.

Технологията му става толкова прецизна, че правителството на САЩ започва да се притеснява, че ще ударят на камък при желанието си да шпионират чужди правителства. Тогава най-добрият американски кодоразбивач, Уилям Фридман, убеждава Хагелин да продава най-модерните си машини само на одобрени от САЩ страни.

По-старите машини, до които ЦРУ вече знае как да разкодира,  са разпространявани на всички останали правителства.

През 70-те години САЩ и Германия купуват компанията “Crypto” и започват да контролират почти цялата операция, включително наемане на персонал, проектиране на технологията и насочване на продажбите.

За интелигентния механизъм, монтирани в машините, се знае отдавна, но никога досега подобно нещо не е било доказвано.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от