Швеция ще продължи диалога в Съвета на ЕС по приемането на България в Шенген

0
19
Швеция
Швеция. Снимка: Pixabay

„Швеция поддържа непрекъсната комуникация с страните-членки, които имат резерви по приемането на България в Шенген и ще пристъпи към поставяне на въпроса в дневния ред на Съвета на ЕС, ако бъде постигнато съгласие.“

Това е отговорила посланикът на Кралство Швеция в България Н.Пр. Катарина Рангнит на въпрос от страна на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ /ПП/ Асен Василев.

Посланик Рангнит беше гост в парламента вчера по покана на председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз и депутат от ПП Деница Симеонова. Посланик Рангнит представи пред група народни представители приоритетите и програмата на шведското председателство на Съвета на ЕС.

Членството на България в Шенген беше една от главните теми в дискусията, а шведският посланик подчерта, че ротационното председателство е насреща за продължаване на диалога по темата.

Симеонова подчерта, че за България правовата държава е изключително важен приоритет, както и защитата на демокрацията, свободата на медиите и предприемането на мерки за подкрепа на журналисти от натиск, включително и тези на територията на ЕС, които разследват режима на Кремъл.

Посланик Катарина Рангнит акцентира, че за Швеция върховенството на правото също е приоритет с особена важност. По време на дискусията се откроиха още приоритети, сред които са икономическата и военна подкрепа за Украйна, както и подкрепата за пътя на страната към Европейския съюз. Шведското председателство ще насочи вниманието си към европейската конкурентоспособност, намаляването на рисковете от нестабилните цени на енергията, както и на реформата на енергийния пазар, екологичния преход и спазването на принципите на правовата държава

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров попита посланика какви инициативи ще предприеме шведското председателство за защита на журналистите. Според него казусът е особено важен за страната ни с оглед на скорошното обявяване на българския журналист Христо Грозев за издирване от Руската федерация.

Гюров постави акцент върху проекторешението на българския парламент, което ПП внесе, изисквайки конкретни действия от страна на българското правителство за защита на журналиста и свободата на словото. В рамките на същото заседание депутатите приеха проекта на решение на „Продължаваме промяната“, чието разглеждане предстои в пленарна зала.

По покана на Симеонова и Комисията по въпросите на ЕС на заседанието присъстваха също студенти и преподаватели по специалностите „Международни отношения“ и „Европеистика“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Американския университет в България, които имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на Комисията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments