Швеция: Първата жена премиер Магдалена Андершон е преизбрана, след като подаде оставка

0
16
Магдалена Андершон
Снимка: Facebook

Първата жена министър-председател на Швеция беше назначена отново на най-високия пост, след като политическите сътресения я принудиха да подаде оставка само няколко часа след като зае поста миналата седмица. Депутатите подкрепиха лидера на Социалдемократическата партия Магдалена Андершон с малка разлика при ново гласуване по-рано днес. Тя ще се опита да оглави еднопартийно правителство на малцинството до изборите през септември следващата година, предава „BBC“.

Както е известно, Андрешон подаде оставка като министър-председател миналия четвъртък, след като коалицията ѝ се разпадна. Само няколко часа по-рано тя беше избрана за първата жена премиер на Швеция единодушно в парламента. Въпреки това плановете на 54-годишната икономистка за съставяне на ново коалиционно правителство със Зелената партия бяха осуетени, когато нейното предложение за проектобюджет не беше прието. Вместо това парламентът гласува бюджет, изготвен от група опозиционни партии, включително крайнодясната партия „Шведски демократи“.

Зелената партия заяви, че няма да приеме бюджета, изготвен от крайната десница, и се оттегли от правителството, което доведе до разпадането му. Според законодателните норми министър-председателят в Швеция е длъжен да подаде оставка, ако коалиционна партия напусне правителството. При гласуването, проведено по-рано днес, в шведския парламент, в подкрепа на Андершон гласуваха 101 от общо 349-те му членове, 75 се въздържаха, а 173 гласуваха „против“. Съгласно политическата система на Швеция, за да бъде назначен за министър-председател, въпросният кандидат трябва единствено да избегне мнозинството да гласува срещу него.

По време на пресконференция след гласуването Андершон заяви, че е готова да „изведе Швеция напред“ чрез програма, насочена към благосъстоянието на страната, климатичните промени и борбата срещу престъпността. Бившата шампионка по плуване от университетския град Упсала, Магдалена Андершон започва политическата си кариера още през 1996 г. като политически съветник на тогавашния министър-председател Горан Персон.

През последните седем години тя беше министър на финансите, а в началото на ноември стана лидер на социалдемократите. Тя зае длъжността на Стефан Лофвен, който подаде оставка като министър-председател след като седем години беше на власт. До заемането на поста от Андершон,  Лофвен остана министър-председател на служебно правителство, след като през юни беше свален с безпрецедентен вот на недоверие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments