Ще възстановят ли маршрутките по линия София-Костинброд-Сливница?

Районът е силно населен, а хората са лишени от възможност за придвижване

0
2606
Автобус
Снимка: Pixabay

Общински съветници от ВМРО настояват за възстановяване на транспортната линия София-Костинброд-Сливница, информираха от ВМРО. Карлос Контрера, зам.-председател на партията и общински съветник в Столичния общински съвет, и Юлиан Ангелов, общински съветник в Общински съвет–Костинброд, настояват кметът на София и областният управител на област София да намерят бързо решение за линията София-Костинброд-Сливница. В свое писмо те искат бързо решение на казуса. Ето позицията им:

„В общините Сливница и Костинброд беше разпространена информация, че превоз на пътници по маршрутна линия София-Сливница, преминаващи през Първи район на град Костинброд, няма да се осъществява. Като причина се изтъква отказът на досегашния оператор да изпълнява курсовете, тъй като не му е икономически рентабилно.

Маршрутните разписания по линия София-Сливница са утвърдени на 20.02.2007 година. Към настоящия момент изпълнението на автобусната линия се изпълнява съгласно договор между възложител Столична община и изпълнител „Юнион Ивкони“.

Срокът на договора между възложителя – Столична община, и изпълнителя относно така наречените „маршрутки“ е преустановен. Няма нов договор между фирмата и Столична община. Доколкото ни е известно областният управител на област София е дал разрешение за възлагане по изключение, но липсват кандидати, които биха се съгласили да обслужват линиите.

Проблемът е изключително съществен, защото чувствително влошава транспортното обслужване на живущи и работещи в общините Сливница, Костинброд и Столична община. Липсата на организиран междуградски транспорт неминуемо ще се отрази като ръст на пътуванията с лични автомобили, както и до фактическа невъзможност на граждани въобще да се придвижват между населените места /т.нар. транспортна бедност/.

До настоящия момент, в който преустановиха своята дейност, маршрутките по линията София-Сливница, преминаваха през град Костинброд: Първи район, бул. „Йордан Йовков“, ул. „Обединена“, село Петърч/до град Сливница и обратно.

Налице е изключително сериозен проблем.

Предлагаме кметът на Столична община да проведе незабавно преговори и консултации с транспортни оператори, които да поемат обслужването на линията София-Сливница и да бъде възложено пряко на оператор, който е готов да започне и извършва обслужването.

В случай, че преговорите от страна на Столична община са неуспешни, предлагаме да бъде започната процедура пред Областна управа-София квотата на Столична община по транспортната схема София-Сливница да бъде прехвърлена на община Сливница, която да проведе процедура и да осигури договор с превозвач. Наясно сме, че второто предложение е трудно откъм процедура и е дълго като срок, затова апелираме Столична община да проведе възможно най-скоро преговори и да възложи спешно на оператор линията София-Сливница.

Изразяваме мнението на хиляди граждани от трите общини, които поставят въпроса пред нас като общински съветници и настояват за спешно, незабавно институционално решение.“

Забавяне на обработката на глоби за нарушение на бус ленти в София

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments