Ще унищожи ли ЕК вековното българско производство на розово масло?

0
94
Розово масло
Розово масло. Снимка: Pixabay

Този въпрос си задават всички розопроизводители у нас, след като стана ясно, че подготвян регламент на комисията определя българското розово масло като токсично химично съединение.

Не само държавата в лицето на министъра, но и местната власт вече ще се борят за спасяването на вековния поминък. Кметът на Казанлък тръгва по спешност за Брюксел, където през лятото се събират розопроизводители от България и Франция за обща позиция. Със спасяването на българската роза са се заели и част от евродепутатите ни.

Единствената долина на розите в света се намира в България и точно тук се произвежда най-качественото масло от роза.

„Розовото масло е естествен натурален продукт, който се получава от роза Дамасцена, която е известна в целия свят. Не може да се причисли към синтетично произведените препарати”, коментира професор Донка Байков, директор на Института по розата и етерично маслените култури, пред „NOVA“.

„Розовото масло се получава единствено от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по целзий”, обясни Марин Тодоров, розопроизводител.

Един розов цвят тежи около 2 грама. За производството на килограм розово масло са необходими над 3 милиона като всеки един от тях се бере на ръка. Технологията за производството не е променяна над 5 века, въпреки технологичния напредък на човечеството.

„Държавата ни е твърдо против по отношение на приравняването на естествените етерични масла на химични продукти. Просто защото няма да е вярно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме еталон за качество на розовото масло. Нямаме друг сценарии. Това е нещо, с което нашата държава не би се примирила”, заяви земеделският министър Явор Гечев.

Един път в годината за по-малко от месец се прибира цветът на маслодайната роза, за което са ангажирани близо 100 хил. души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments