Ще стане ли реалност издигането на паметник на Васил Левски в Царево?

0
111
Паметник Васил Левски
Паметник Васил Левски. Снимка: Емил Пейчев, Фейсбук

Причината досега да няма издигнат паметник на Васил Левски в Царево се криеше в решение на местната гербеджийска власт. Управляващите в града не допускаха за разглеждане докладна записка от опозицията и че е по предложение на хореографа Дамян Дамянов.

От „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ на 26 февруари 2022 година също са отправили предложението до кмета на Община Царево да бъде издигнат паметник на великия българин Васил Левски. От родолюбивата организация предлагат паметникът да бъде изграден на площада до сградата на читалище „Георги Кондолов“. Досега обаче от ОЗБГ нямат отговор от Община Царево за предложението си.

Самият монумент няма да струва нищо на общинския бюджет, защото средствата за него ще бъдат събрани от дарения. Общината трябваше единствено да определи и одобри място, където да бъде поставен този символ на признанието към Дякона.

След месеци предложението е било разгледано, гласувано и прието от местната власт, затова съобщи Емил Пейчев в социалните мрежи. Прилагаме целия му пост без редакторска намеса:

„Както казваше, в ранните дни на прехода, един роден политик: „Днес е хубав ден за българската демокрация“. Или поне хубав ден за демокрацията в Царево.

Знаете ли, трябваше Прокуратурата да се намеси, за да бъде принудена председателката на Общинския съвет в Царево да включи в дневния ред на някое заседание и докладни с предложения на опозицията. До ден днешен тези предложения минаваха, по-точно не минаваха през ситото на мозъчния тръст, наречен „Председателски съвет“.

Но днес бяха поставени на обсъждане и на гласуване. Е, не ги приеха с едно изключение. За него става дума сега.

Преди време предложих в Царево да бъде издигнат паметник на Васил Левски. Без политически умисъл заради това, че фигурата на Апостола на българската свобода е толкова голяма, че под нейната сянка остават всякакви различия и противоречия. Предложението ми вися по чекмеджетата на деловодството от 02.02.2022 година, но най-после стигна до гласуване и беше прието.

Благодарен съм на колегите съветници, че надскочиха партийните различия и този път се вгледаха не в това кой е вносител на докладната, а какво се предлага в нея. И с решение на Общинския съвет беше направена крачка към поправяне на една историческа несправедливост. До днес Царево беше един от малкото общински центрове в страната без паметник на Васил Левски.

Решението е взето, но ще трябва да изчакаме общинската администрация да посочи къде можем да го монтираме. Такъв напред в дните ще има и се радвам, че това ще се случи. Ще имаме паметник на Левски.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments