Ще се стигне ли до задължителна ваксинация в България?

0
108
Ваксина
Снимка: Pixabay

Хората трябва да се информират за ползите от имунизация срещу COVID-19, а не да се задължат да се ваксинират, заяви епидемиологът д-р Петър Марков. Той посочи, че не е привърженик на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна ваксинация на медицинските работници у нас. Медикът коментира пред „NOVA“:

„Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните.”

Специалистът подчерта, че всичко, което правим през живота си носи определен риск за общественото здраве. Той припомни, че през последната година в нашата страна са загубили битката с вируса около 20 000 души, което е можело да се предотврати. Според него началото на новата вълна е вече факт. Докторът разясни:

Имаме устойчиво нарастване на случаите. Значителното увеличаване на заболелите ще дойде преди есента. Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата.

Епидемиологът обясни, че децата са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Според него това прави ваксинацията при децата препоръчителна, защото те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рисковите групи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments