Ще се променят ли датите на баловете и матурите?

0
275
Ученици
Ученици. Снимка: МОН, Facebook

Ще се променят ли датите на баловете и матурите? Този въпрос вълнува ученици и родители и става още по-актуален заради поредния локдаун, който ще бъде наложен в страната от понеделник, 22 март. Засега той ще продължи 10 дни. През този период присъственото обучение отново ще бъде прекратено и то за всички ученици, включително и за най-малките. Затварят се и детските градини, и яслите. Спират всички извънкласни занимания.

Началникът на Районното управление по образованието в София Ваня Кастрева беше категорична пред „БНР“, че присъственото обучение няма алтернатива. Но дали то ще е такова, или дистанционно, отговорността според нея била на всички участници в процеса по образование. Тя изнесе интересни факти, които показват, че през миналата година, когато учениците месеци наред не бяха в училище, резултатите от матурите са били по-добри.

Кастрева каза още, че решението дали ще отпадне и през тази година външното оценяване след 4-ти и след 10-ти клас е политическо. По нейните думи то щяло да бъде съобразено с мнението на всички, но още било рано да се каже дали това ще се случи.

За момента не се обсъждали и промени в датите на баловете и матурите заради новата вълна на COVID-19, която заля страната.

По данни на училищата в петък е имало 2797 ученици, които са позитивни или контактни. Малко над 1,5% от преподавателите също били болни или контактни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments