Ще се овладее ли инфлацията с въвеждане на таван на цените?

0
24
Магазин
Магазин. Снимка: Pixabay

Въвеждането на таван на цените е стара практика в политиката, заяви икономистът Евгений Кънев. По думите му по този начин може да се стигне до дефицит на стоки, защото няма да се ценообразуват правилно. Той коментира пред „NOVA“:

Другото име на тавана е дефицит. Когато се пречи на пазара, се стига до изчезването на определени продукти. Цените имат информативна функция да регулират търсенето и предлагането.”

Кънев е категоричен, че лимитът на цените може да доведе до разрастване на сивата икономика. По думите му тези временни решения оказват негативно влияние върху нея. „Временното успокояване рефлектира върху бюджета с обратна сила и тежестта се носи от всички данъкоплатци”, подчерта икономистът. Специалистът предлага да се компенсират социално слабите с ваучери и продукти и допълни:

„Ако се дават пари, няма гаранция дали те ще бъдат похарчени за дефицитни стоки. Така още повече ще се налее бензин в огъня и ще се увеличи потреблението. Ограничаване на търсене е това, което ще смъкне цените надолу.

Икономистът е на мнение, че част от предложенията на управляващите биха сработили за справянето с инфлацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments