Ще продължи ли поскъпването на коли втора ръка у нас?

0
15
Автокъща
Автокъща. Снимка: Pixabay

С не повече от 3% ще нараснат продажбите на употребявани коли в Източна Европа до края на годината. Забавянето на пазара ще продължи, прогнозират експертите от международна консултантска компания „McKinsey“. През 2021 година има ръст при този пазарен сегмент с 8 на сто, припомнят пък от „Automedia.bg“.

Причината за по-малкото търсене е обвързана със ситуацията с доходите на населението в Източна Европа плюс това, че има спад в продажбите на нови коли. Следователно живеещите в Западна Европа не продават автомобилите си и вторичният пазар в Източна не се променя.

Според анализаторите от „McKinsey“ недостигът на пазара на нови коли и увеличаващите се цени ще продължат да забавят този на употребявани превозни средства. По техни данни автомобилите са поскъпнали и заради това собствениците на такива са заели позиция на изчакване.

„Сегментът ще остане в рамките на сегашните нива, но цените на употребяваните коли ще продължат да се повишават, но не със същия темп като година по-рано.“, добавят те.

Цените на старите коли се вдигат повече спрямо тези на новите. Средната на цена на употребяваните в края на първата четвърт от 2022 г. е с 28 на сто по-висока спрямо същия период на 2021 г. Докато средната цена на нова кола през разглеждания период се е вдигнала с 18%.

За дефицит на нови коли се заговори още през 2020 година. След отмяната на COVID мерките от пролетния локдаун продавачите изкупиха всички налични автомобили от дилърите. Същевременно производителите не успяха да наваксат и много от заводите отмениха летните си отпуски на фона на проблема с доставката на резервни части, а след това и с казуса с чиповете и лавинообразното увеличение на цените.

Прогнозите са, че ще продължи ръстът на цените на употребяваните коли.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments