Ще продължи ли отстъпката от 0,25 лева за горивата и след Нова година?

0
33
Бензиностанция, гориво
Бензиностанция, гориво. Снимка: Искра.бг

Отстъпката от 0,25 лева за горивата ще продължи и през новата година, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Той посочи:

„От 1 януари отстъпката ще продължи да действа. Тя вече ще бъде финансирана не с пари от държавния бюджет, а с пари от свръхпечалбата на „Лукойл”. Фокусът на работната група е мярката да стане социална. Надявам се тя да остане само до края на януари. Това е нашета цел – да успеем да решим техническите проблем и предизвикателствата пред въвеждането в максимално бързи срокове на новия пакет от мерки.”

Припомняме, че отстъпката от 25 ст. беше въведена в средата на лятото. Намаляването на цените на горивата беше приоритет в работата и на депутатите. Само народните представители на БСП и „Възраждане” не подкрепиха предложението на ГЕРБ за компенсациите на горивата да бъдат в размер на 1 лев за литър.

От Министерството на финансите изразиха становище, че това няма как да бъде реализирано, тъй като няма откъде да се вземат средствата. Предложението обаче беше прието на първо четене. Тепърва ще става ясно дали тази голяма отстъпка ще влезе в сила.

Предстои депутатите да започнат да приемат на второ четене текстовете, с които се удължава държавния бюджет за тази година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments