Ще потъне ли корабът „Радецки“?

0
318
Кораб
Снимка: Искра.бг

Корабът „Радецки“ – единственият плаващ музей у нас – се нуждае от ремонт, за да може да продължи да приема посетители.

През 1966 г. хиляди посрещат кораба „Радецки“ на козлодуйския бряг. Тогава параходът – един от символите на българската свобода и двойник на истинския, акостира и се превръща в музей, за да помним историята, пише „Нова телевизия“.

„За три години се събират парите за построяването на копието, а през 2010 година корабът се спира от движение, защото няма пари за поддръжката му“, казва ученичката Магдалена Циброва.

Ремонтът тогава е направен благодарение на ученици от Козлодуй, които успяват да съберат средства с помощта на много хора.

Хиляди се качват на кораба всяка година. На всеки пет години обаче той излиза на сушата, за да премине проверка в заводски условия. Такава проверка предстои и сега.

„Това е дейност, която е скъпо струваща, защото все пак кораб „Радецки“ е едно солидно съоръжение. След като се извършат необходимите ремонтни дейности, се определя от корабостроителите какво точно следва да бъде извършено, също така и от контролните органи по корабоплаването“, обясни директорът на плаващия музей Людмила Дамянова.

С помощта на дарители от цялата страна вече са събрани средствата за ремонт на кораба.

„Нашата цел е той да бъде отремонтиран още тази година, за да може да бъде в град Козлодуй за месец май, за провеждането на ежегодните Ботеви тържества в нашия град“, каза още Дамянова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments