Ще поскъпнат ли млечните продукти?

0
102
Млечни продукти
Млечни продукти. Снимка: Министерство на земеделието и храните

С 20 стотинки поскъпна пакетчето масло на едро през последната седмица. На щанда в магазина 125 гр. – струва средно между 2.80 и 3.20 лв., пише „Нова телевизия“.

Ценита на сиренето и кашкавала също тръгнаха нагоре, макар и с малко. В момента на едро кг сирене се продава за около 6 лв., а кг кашкавал купуваме за малко над 10 лв.

„Цените нагоре се определят от суровината, която в момента е 4 пъти по-малко, отколкото лятото. И ние, за да можем да компенсираме – продаваме продукция, която е произведена лятото. А тя е с много по-голяма себестойност“, коментира Никодим Войнов, собственик на мандра край Благоевград.

Технологът Георги Георгиев обяснява, че когато млякото е малко – най-голямото предизвикателство е да се запази качеството, защото рецептата остава същата. По думите му за 1 кг сирене отиват около 6,5 л мляко, за кашкавала – около 10 литра.

„Ще дойде време, в което въобще няма да има българско мляко – а оттам и български продукти. Много от стопанствата изчезват, защото субсидията е много малка. Всичко, което ядем в нашия регион е от Гърция, от Македония, в другата част на България – пък е от Турция“, пък коментира млекопроизводителят Димитър Бакалов.

У нас годишно се произвежда около 1 млн. литра сурово мляко. Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене и 5 кашкавал.

Цената, на която Димитър продава литър мляко сега, е 60-65 ст. И тъй като сметката не излиза, стопаните като него – стават все по-малко. Литрите мляко, които тръгват от фермите към мандрите, – също.

„В началото на годината се вдигнаха доста наши разходи – в това число горивата, тока – основни енергийни суровини за бранша, както и прагът на работната заплата. Всеки един собственик на предприятие – от 242 предприятия – преценява как това ще се отрази в цените – но трябва да отбележим, че в ЕС суровото мляко има ръст в цените около 1,5-2 % само на месечна база и най-чувствително това се усеща при маслото“, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments