Ще получават ли заплати депутатите по време на предизборна кампания?

Временната комисия за правилника на Народното събрание отхвърли предложения за промени в заплатите и тестове за наркотици

0
54
Депутати
Депутати. Снимка: Народно събрание

Временната комисия за изготвяне на проект на правилник на Народното събрание взе няколко ключови решения на своето последно заседание. Основните теми на дебатите включваха предложенията за неполучаване на възнаграждения от депутатите по време на предизборна кампания и задължителни тестове за наркотични вещества и алкохол.

На предишното си заседание комисията прие предложението депутатите да не получават възнаграждения и да не използват служебни автомобили по време на предизборна кампания за парламентарни избори. Това предложение беше внесено от вече несъществуващата парламентарна група „Величие“. На днешното заседание комисията прегласува и отхвърли предложението с два гласа „за“, нито един „против“ и шестима „въздържали се“.

Цвета Рангелова от партия „Възраждане“ изрази опасения относно конституционната съвместимост на предложението, тъй като в Конституцията се посочва, че работата на Народното събрание е непрекъсната. Тя отбеляза, че по време на предишната предизборна кампания е имало две извънредни заседания на парламента.

Комисията също така разгледа и отхвърли предложенията на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ за задължителни тестове за наркотични вещества и алкохол за народните представители.

„Възраждане“ предложи депутатите да се подлагат на доброволни тестове два пъти годишно за своя сметка, като първият тест да бъде задължителен при встъпването им в длъжност. Според тях резултатите от тези тестове, както и отказите от подлагане на тест, трябва да бъдат оповестявани публично на сайта на Народното събрание.

„Има такъв народ“ предложи задължителни тестове за наркотични вещества и алкохол в началото на всяка парламентарна сесия, както и при обосновано предположение за употреба по разпореждане на председателя на Народното събрание или по инициатива на една трета от народните представители. Те предвиждаха и санкции за депутати, които дадат положителен резултат или откажат да се явят на тест.

Комисията отхвърли и двете предложения с три гласа „за“, нито един „против“ и пет „въздържали се“.

Програмата на парламента за тази седмица предвижда депутатите да разгледат в петък проекта на правилник на 50-ото Народно събрание. Очаква се дебатите да продължат и да бъдат взети окончателни решения относно новите правила, които ще регулират работата на парламента.

Две партии искат референдум за запазване на българския лев

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments