Ще остане ли село Медово без вода?

0
2379
Сондаж Б-72 в село Медово
Сондаж Б-72 в село Медово

Село Медово се намира в Югоизточна България. То е разположено в община Поморие, област Бургас. Според официалния регистър на Националния статистически институт /НСИ/ в него живеят 405 души към 15 юни 2022 година. Местоположението на село Медово е отлично, защото се намира само на 30 километра от Бургас и на няколко километра от курорта Слънчев бряг.

Село Медово
Село Медово

В рамките на населеното място има два сондажа на минерална вода – Б-72 и Б-73. От десетки години селото се захранва от сондаж Б-72 и от чешмите на хората тече минерална вода, която е истинско злато. Жителите на Медово я използват за своите санитарни, хигиенни и битови нужди, включително и за пиене.

Всичко се променя преди няколко години, когато започват проблемите с водоснабдяването в населеното място. Те се изострят значително преди около 20 дни и продължение на две седмици между 17:00 и 22:00 часа хората почти нямат вода. В горната част на селото, в този времеви отрязък, вода от чешмите не тече, а в долната част на селото водната струя е много слаба.

Всичко това се случва в разгара на лятото при рекордните жеги, които са обхванали страната от близо 10 дни, включително и Южното Черноморие. Проблеми с водата в момента има и на други места в България като те се дължат на различни фактори, в това число и интензивното поливане, но в случая със село Медово казусът съвсем не е такъв.

Липсата на вода и то вечер поставя семействата пред огромно изпитание. Това се отнася най-вече за тези с деца, които са принудени да търсят алтернативни начини за снабдяване с вода. Проблемът се случва и в момента, в който страната е изправена пред поредната COVID вълна. Бургаска област вече влезе в червената зона по заболеваемост, а една от препоръките на здравните власти за предпазване от заразяване е именно спазването на много стриктна лична хигиена.

Причините за острия проблем с липсата на вода в село Медово се коренят в стария водопровод, който е с определен дебит и не може да задоволи нуждите на населението, както и в помпата, с която разполага селото. Отговорните институции се опитват да разрешат казуса преди време като смесват минералната вода с такава от язовир „Камчия“, но това не само, че не слага край проблема, но дори го задълбочава.

Помпата на село Медово
Помпата на село Медово. Снимка: Искра.бг

Според непотвърдена информация апетити към минералната вода в Бургаско имат определени лица и се търсят законови начини да бъде сложена ръка върху нея. А от години се говори, че тя именно в този район е една от най-добрата като показатели в цяла бургаска област. Минералните извори по закон са изключителна държавна собственост, но те могат да бъдат отдавани на концесия или за водовземане.

Интересен е фактът, че в случая със село Медово е била изготвена балнеологична оценка, според която минералната вода не била годна за пиене. Така е напълно възможно да бъде направен нов водопровод и да бъде поставена по-голяма помпа и населеното място да започне да се захранва от язовир „Камчия“ – нещо, с което местните хора категорично не са съгласни и са готови на всякакви действия, за да го предотвратят. Те настояват да има нов водопровод и по-голяма помпа, но захранването да остане 100% от минерална вода.

Освен това в момента има разхищение на вода от сондажа Б-72, защото когато помпата не работи добре, тя се излива директно в река Ахелой, вместо да захранва село Медово. Тук големият въпрос е защо е допуснато това да се случва и да се стигне до подобно разхищение на минерална вода, както и кой носи отговорност за това?

Жителите на село Медово искат категорични отговори от институциите, както и населеното място да продължи да се захранва на 100% с минерална вода, а не с такава от язовир „Камчия“. Това е напълно възможно с изграждането на нов водопровод и слагането на по-голяма помпа. Хората търсят отговори от кметския наместник и от кмета на Поморие Иван Алексиев, както и от ВиК-Поморие и от ВиК-Бургас. Те настояват да знаят защо стоят без вода и бедстват, а в същото време има разхищение на минерална вода.

Хората са готови да съберат подписка и да организират протести. Евентуално ще бъде създаден и местен инициативен комитет, който да защитава интересите на селото. Ако проблемът не бъде решен, потърпевшите ще поискат оставките официално на всички, които имат отношение към казуса и които с тяхното бездействие не разрешават проблема.

Вече има подадени сигнали до институции и официални запитвания. Освен това „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ се е заела с казуса, за да помогне с всичко възможно на жителите на село Медово.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments