Ще останат ли болниците без кислород?

0
20
Кислородна бутилка
Кислородна бутилка. Снимка: Pixabay

Опасението е на производителите, които едва погасяват високите си сметки за електроенергия. У нас тези предприятия са пет и засега се справят само благодарение на компенсациите, които получават от държавата, но те са до края на септември. Ако не продължат, фирмите ще трябва да затворят, производството да спре, а болници да останат без кислород.

В България тези фирми са 5 и всички те в момента са изправени пред сериозно предизвикателство. Продуктите им се използват в металургията, производството и хранително-вкусовата промишленост, един от основните обаче, е кислородът за медицински цели.

„До юни 2021 година, цената на електроенергията беше около 100 лева на мегават час. Тогава цената на кислорода, който продавахме на болниците, беше от порядъка на 250-350 лева за тон. В момента цената е над 1000 лева. Какво ще стане, ако компенсациите отпаднат? Трябва да стане над 2000 лева кислородът за болниците”, коментира Марин Димитров, производител и дистрибутор на индустриални газове, пред „NOVA“.

Производителите на кислород алармират, че това ще се превърне в огромен проблем за лечебните заведения, ако се спре помощта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments