Ще имат ли повече права служителите след промените в Кодекса на труда?

0
41
Офис вкъщи
Снимка: Pixabay

Предложени са нови изменения в Кодекса на труда, които предвиждат повече права най-вече за служителите, които работят от вкъщи. Така например те няма да са задължени да отговарят на служебни имейли, когато не са в работно време, независимо от начина, по който работят – дистанционно, хибридно или в офиса на работодателя.

Председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия Андреана Атанасова коментира темата пред „Bulgaria ON AIR“ и заяви, че подкрепя реформите, но в същото време изтъкна, че са установени някои притеснителни според нея регламентации, които нарушават гъвкавостта.

Като пример тя посочи изискването да се посочи мястото на работа в индивидуалния трудов договор. Според нея това ограничава възможността на работещите от разстояние да се местят на различни места.

„Това би могло да бъде по-гъвкаво. Да, има практики, когато мястото се урежда в индивидуалните договори, но това е, когато имаме регламентирано постоянна работа от разстояние. Нашето предложение беше да се направи диференциация между постоянно или непостоянно полагане на труд от разстояние. Не беше възприето“

Атанасова допълни, че целта на уреждането на въпроса за безопасни и здравословни условия на труд трябва да е ангажимент на работодателя. С въвеждането на изисквания за регламентиране на условията на работа от разстояние изискването пада върху работника, уточни председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия.

В рамките на предложените промени в Кодекса на труда, се регламентират правата на работниците да имат право на „изключване“. Атанасова изрази загриженост, че този аспект поставя неравнопоставени работници, които извършват работа от разстояние, с тези, които работят на място в офиса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments