Ще имат ли българите отпуска, за да спасят родния туризъм?

0
216
Петър Ганев
Снимка: Скрийншот на NOVA

Възможно е българите да са останали без отпуски до лятото, което би им попречило да се опитат да спасят родния туризъм. Темата дискутира анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев пред “NOVA”.

През изминалата седмица министърът на туризма Николина Ангелкова призоваваше българите да подпомогнат сектора като изберат родните курорти тази година. Ганев обаче изрази притеснението си, че това не би било достатъчно да се спаси българския туризъм. Той се позовава на съотношението между чужди и български курортисти, което съобщава да е 9 към 1. Добави още, че за гражданите ни ще е много трудно да почиват през юли или август, ако вече не им е останал платен отпуск.

Ганев свърза прогнозите си и с настоящото състояние на пазара на труда. От началото на извънредното положение безработните са над 100 000 като в същия период на 10 000 е била намерена работа. Пикът на новорегистрирани беше 6 април, когато към бюрата по труда в страната се обърнаха 9 000 души. Ситуацията се е смекчила след обявяването на мярката „60/40“ в същия ден и над 100 000 работещи са се възползвали от нея до момента. Въпреки това, евентуално покачване на безработицата трябва да бъде внимателно следено.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments