Ще има ли тържества за първия учебен ден на 15 септември?

0
130
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Президентство

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков съобщи, че ако няма сериозно влошаване на ситуацията, свързана с разпространението на коронавируса, на 15 септември учениците ще започнат присъствено своето обучение. Той потвърди пред „NOVA“, че целта е школата да работят максимално дълго. Но в същото време не трябва да се поставят на риск живота и здравето на преподавателите и учениците. Министърът каза още, че ако ситуацията изглежда като днес, то ще има тържества за първия учебен ден навсякъде.

Денков коментира, че него лично не го притеснява откриването на учебната година, защото това се прави в дворовете на училищата, на открито и там може да бъде осигурена нужната дистанция. Освен това може да има различни часове за различните випуски. Проблемът бил какво ще се случи, след като децата влязат в клас – дали тогава ще се спазват мерките и каква ще е ситуацията в града, в който се намира училището.

Все още се водели разговори с Министерството на здравеопазването по въпроса маските в клас. Но за момента идеята при малките ученици маските да бъдат само в междучасията, а при големите да се носят и по време на часовете. Категорично е вече становището, че маски няма да носят децата в предучилищните групи и в детските градини. Освен това при усложняване на обстановката последните, които ще преминат към онлайн обучение, са децата от първи до четвърти клас. Другите, за които се преговоря да останат максимално дълго в училище, са децата от 7-ми и 12-ти клас, на които им предстоят изпити.

При усложняване на ситуацията решенията ще бъдат взимани за конкретните училища. Така например може да има директори, които да решат да се премине към две смени на обучение. Друг вариант е да има хибридна форма – 50% от обучението да бъде в клас, а останалите 50 на сто – вкъщи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments