Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден и Гергьовден

0
194
Агнешко месо
Снимка: Wikimedia Common

Достатъчно българско агнешко месо ще има за предстоящите празници Великден и Гергьовден. Това обяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за „БНР“.

„Всяка година успяваме да го осигурим. Въпросът е доколко търговците се възползват от някакви недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите“, заяви той.

На българското месо ще се слага син печат, така че потребителите да могат да го разпознават пред вносното. Второто ще е с червена маркировка. Освен това търговците ще трябва да поставят на щанда и табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, подчерта Караколев. Според него въпреки тези мерки отново ще има заблуждаващи практики при част от търговците.

„В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Караколев.

Според него няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната. Според животновъда голям проблем са наддекларираните животни.

„Има колеги, които злоупотребяват със стотици, други – с хиляди. Има недостатъчен контрол. Това са пропуски в системата, от които умело се възползват доста хора“, посочи той.

Според статистиката животните са 1,4 млн. По думите на Караколев обаче тези данни не са верни, а животните са не повече от 1 млн. Със сигурност в системата има поне 200 хил. несъществуващи овце, добави той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments