Ще дадат на 36 000 младежи безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа

0
43
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

От Европейската комисия /ЕК/ са публикували есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU. Благодарение на нея 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Кръгът за кандидатстване стартира в 12:00 часа днес и ще приключи в 12:00 часа на 18 октомври централноевропейско време. За да спечелят карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал, да отговорят на 5 въпроса от викторина и на един решаващ въпрос. Успешните кандидати, родени между 1 януари и 31 декември 2005 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване между 1 март 2024 г. и 31 май 2025 г. Поканата е отворена за кандидати от страни на Европейския съюз /ЕС/ и от трети държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, тоест Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Участниците ще могат да открият маршрута, посветен на Новия европейски Баухаус, стартиран през януари тази година. Целта е да вдъхнови младежите при избора на дестинации и да се увеличи осведомеността за значението на това ЕС да бъде „красив, устойчив, обединен“. Участниците също така ще продължат да се възползват от инициативите, стартирани през 2022 г. по време на Европейската година на младежта, като „Младежта опознава културата благодарение на DiscoverEU през 2022 г.“ и Културния маршрут на DiscoverEU, който съчетава различни дестинации и клонове на културата, включително архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други.

Участниците в DiscoverEU могат да посетят европейските столици на културата, дестинации, включени в престижния списък на световното наследство на UNESCO, както и места, носещи Знака за европейско наследство. Освен това те могат да посещават и местата — носители на наградата „Достъпен град“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments