Ще бъде отпуснат спасяващ заем на УМБАЛ „Александровска“

0
180
УМБАЛ
УМБАЛ "Александровска" Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Здравното министерство е преминало към изпълнение на Постановление №195 на Министерския съвет от 22 юли, с което е било одобрено отпускането на заем на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД в София. Средствата са в размер на 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

След направен анализ е било установено, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на здравния министър, като освен заема, ще бъдат търсени и други варианти за оздравяване на дружеството.

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити. Целта им ще бъде да се установи актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в това число целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.

За да се пристъпи към усвояването на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, ръководството на УМБАЛ „Александровска“ трябва да изпълни бързо условията, определени с решението на предишния кабинет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments