Ще бъде направена още една експертиза по делото за катастрофата с Местан

0
136
Лидер на ДОСТ Лютви Местан
Лютви Местан. Снимка: Фейсбук, ДОСТ

Експертите, извършили автотехническата експертиза, ще трябва да направят още изчисления, така че да определят изходното местоположение на „Volkswagen“-а на Лютви Местан при катастрофата край момчилградското село Загорско. Припомняме, че трагедията се разигра на на 14 април 2019 г., като при нея загина 6-месечно бебе. Искането е било входирано като молба от защитата на втория подсъдим по делото – бащата на починалото момиченце Юсеин Ахмед. Това съобщи съдия Георги Милушев по време на днешното съдебно заседание. Той уважи искането на адвокат Петра Свиленова.

Трима независими очевидци са дали свидетелски показания, според които Местан не е излязъл от правилното място, разкри адвокат Свиленова пред „БТА“. Тя обясни, че от автоекспертите се очаква да направят нови изчисления съобразно тази информация.

Същевременно съдът намери за неоснователни другите искания, както на частното обвинение, така и на Местан, който настоя да бъдат разпитани нови очевидци и експерти, както и изискването на Проект за промяна в организацията на движение на път Кърджали-Маказа от 2020 г. В резултат на това Местан, който се защитава сам, поиска пореден отвод на съда, но такъв не беше направен.

След края на заседанието днес Местан заяви, че до края на тази инстанция щял да се защитава сам, тъй като по думите му съдията бил пристрастен. Той твърди, че обвинителният акт се основавал на негоден протокол за оглед, пълен с лъжи, както и на манипулирани след катастрофата факти и обстоятелства.

Следващото заседание ще се проведе от 10:00 часа на 26 септември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments