Ще бъде ли застроена пясъчната ивица на плаж „Смокиня“?

0
118
Плаж
Снимка: Martin Chichov, Facebook

Върху пясъка на плаж „Смокиня“ край Созопол се появиха бетонни блокове, уведомиха природозащитници в социалните мрежи. Те настояват да започне проверка и пясъчната ивица да бъде освободена от тези елементи. Концесионерът на плажа Иван Алексиев уточни, че тези блокове се наричат бетонни пети, които ще бъдат вградени в пясъка и върху тях ще се постави метална конструкция. Върху нея ще се сглоби и дървена конструкция. Той коментира пред „бТВ“:

Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда „Бедрум“ или „Какао“ или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар, с луксозен ресторант, работното време ще е до 02:00 часа.

Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна. Концесионерът беше глобен, не заради разрушаване на дюните, а защото новата схема не била съгласувана. По думите на Алексиев по проект на плажа ще има 3 заведения, които са съгласувани са с архитекта на общината. Той потвърди, че те са внесени – „без забележка“. Според него няма как да се поберат върху 100 квадратни метра 2500 души. Той е категоричен:

Поколението на плажовете се смени, в момента плажовете се посещават от 4 поколения – моето, което иска шезлонги и чадъри, тишина и спокойствие. Второто иска увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото иска детски и кътове. Хората, които искат диво къмпингуване са против изграждането на това заведение“.

Екологът Спас Узунов от „Биоразнообразие“ разясни, че хората не желаят плажа да се замърсява. Къмпингуващият Атанас Мерджанов споделя, че са получили новата схема, която е била одобрена. В нея са изобразени 2 петна на заведения, които според него ще се обединят в едно. Мерджанов отбеляза, че е много важно пред къмпинга да има свободни зони, защото голяма част от плажуващите си носят чадъри. Той сподели, че миналата година са нямали място и хората са били един върху друг.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май. Това е един ден преди правителството да се смени. От екоинспектората заявиха, че схемата на преместваемите обекти е обсъдена, за да не засяга пясъчните дюни. Ресорното министерството излезе с реакция:

По разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавна документална проверка и инспекция на място“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments