Ще бъдат инициирани промени в закона, обвързани с притежанието и употребата на райски газ

0
21
Флакон за райски газ
Флакон за райски газ. Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър д-р Асен Меджидиев ще инициира изменения в настоящото законодателство, свързани с притежанието и употребата на диазотен оксид /райски газ/. Предложението бе подкрепено на вчерашното заседание на Националния съвет по наркотични вещества.

С промените ще се създаде възможност за изготвянето и поддържането на Списък с опасни за здравето вещества. В него ще попаднат вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве. Приоритетно в документа ще бъде включен диазотният оксид. По този начин продажбата, притежанието и употребата му, ще бъдат преследвани от закона. Изключенията, които се допускат, са записани в Закона за здравето.

Припомняме, че и в момента в чл. 54а. в Закона за здравето е посочено, че продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Целта на създаването на подобен списък е да се затегне конотролът при употребата и злоупотребата с диазотен оксид у нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments