Ще бъдат финансирани 14 проекта в Кюстендил по първата процедура от ПВУ

0
21
Пари - евро.
Пари. Снимка: Пиксабей

14 проекта за повече от 4,3 млн. лева ще финансира Министерство на иновациите и растежа /МИР/ в Кюстендил по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. По втората процедура от Плана за „ИКТ решения и киберсигурност“ от областта са били подадени 62 проекта за над 1,2 млн. лв. През февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще обяви списъка на класираните за финансиране проекти по нея. Парите идват от ПВУ. Това обяви ресорният министър Александър Пулев, по време на посещението му на шивашко предприятие в Кюстендил, което е изпълнило успешно 2 европейски проекта по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност /ОПИК/ 2014-2020 г. На посещението присъства и Главният директор на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност – Илияна Илиева.

Кюстендилското предприятие е добър пример за компания модернизирала производството си и повишила енергийната си ефективност по европрограмите за бизнеса от изминалия програмен период, смята министърът. В него работят близо 140 души, като то изнася продукцията си главно за германския пазар и работи съвместно с международни компании като „Hugo Boss“. Фирмата е създала модерна производствена база с отлични условия за труд и почивка, която е еталон за бранша. Фирма „Витал“ има два изпълнени и приключени успешно европроекта за безвъзмездна финансова помощ в размер на половин милион лева по ОПИК 2014 -2020 г.

Вече са одобрени от ЕК и двете нови програми за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 млрд. лева, разкри министърът. По думите му това са новата „Конкурентоспособност“ /ПКИП/ за 3 млрд. лева и новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация /ПНИИДИТ/ с бюджет от малко над 2 млрд. лева.

„Екипът в министерството работи активно и двете програми бяха одобрени за рекордно кратки срокове, за да осигурим ресурс за българския бизнес в тези трудни времена с няколко кризи.“, заяви Пулев.

Министърът изтъкна, че по различни процедури през структурните фондове и ПВУ само през МИР в първата половина на тази година ще бъдат стартирани мерки за над 1 млрд. лева за българските компании.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments