Шолц иска Си да спре войната в Русия. Си иска Европа да спре търговската война

0
89
Олаф Шолц
Олаф Шолц. Снимка: Facebook

Днес германският канцлер Олаф Шолц получи шамар от китайския лидер Си Дзинпин заради завоя на Европа към търговски протекционизъм – и малко нови ангажименти по отношение на Украйна, пише „Politico“.

Въпреки представената от държавните медии приятелска обстановка – с чай и разходка с китайския президент – по време на срещата с лидера на най-голямата икономика в ЕС беше очевидно недоволството на Пекин от очертаващата се война на Европа със зелените технологии. Ето какво заяви Си:

„Китайският износ на електромобили, литиеви батерии и фотоволтаични продукти (слънчеви панели) има огромен принос към световните усилия за справяне с изменението на климата.“

Китайският лидер реагира на разследване, което Брюксел започна миналата година по отношение на субсидиите за електрически превозни средства в Пекин. Неотдавна Европейската комисия обяви проверка на държавната подкрепа за китайски вятърни турбини, предлагани за европейски проекти за производство на електроенергия, която последва подобни проверки на железопътни и соларни проекти. Той каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че „двете страни трябва да се пазят от възхода на протекционизма“, и намекна, че Берлин не трябва да тръгва по пътя на де-риска, тъй като в двустранните връзки няма никакъв риск.

Подчертавайки, че Пекин „не е заплаха за сигурността“, Си изтъкна, че китайско-германското сътрудничество не трябва да се тълкува като риск. Цитиран от държавната медия Синхуа, Си е подчертал:

„Независимо дали става въпрос за традиционни области като машиностроенето и автомобилостроенето, или за нови области като зеления преход, цифровизацията или изкуствения интелект, двете страни имат огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество, който тепърва предстои да бъде проучен.“

Шолц, придружаван от бизнес делегация, съставена от висши германски мениджъри, които желаят да запазят своите изгодни бизнес възможности в Китай, съсредоточи встъпителните си думи не върху търговията, а върху Украйна. Той призова Си да допринесе повече за справедливия мир в Украйна. Шолц каза още на Си:

„Руската агресивна война срещу Украйна и превъоръжаването на Русия оказаха много значително отрицателно въздействие върху сигурността в Европа. Те пряко засягат нашите основни интереси.“

Си не е предложил никакви нови ангажименти по отношение на Украйна, като вместо това е подкрепил всички усилия, способстващи за мирното разрешаване на кризата в Украйна, както и своевременното свикване на международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна. Освен това той призова за „равнопоставено участие на всички страни и където да бъдат обсъдени всички мирни планове“ – силен намек, че Европа трябва да покани Русия на масата. Той помоли Запада да не налива масло в огъня – евфемизмът на Китай за изпращане на оръжия в Украйна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments