Шишков: Открихме проблеми при проверка на ремонтите на язовири

0
30
Арх. Иван Шишков
Арх. Иван Шишков. Снимка: МРРБ

Проверените язовири за септември са 71 от общо 418. 51 от тях са изцяло завършени, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 броя са без извършени строително-ремонтни работи, заяви арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Това се случи по време на пресконференция на тема незаконното строителство на язовири.

Шишков посочи, че темата на пресконференцията са порочните практики при ремонти на язовирни стени и съоръжения. Той добави, че темата с незаконното строителство на язовири е започнала с миналия служебен кабинет.

“Това, което ме накара да направя пресконференция е фактът, че нямаше голямо развитие по разкритието на незаконното строителство на язовири. Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства. Незаконните действия, които държавата си е позволила да прави, не означава, че с незаконни суми трябва да се прикрива това действие“, подчерта служебният министър.

Той припомни, че през 2018 година 418 язовира са избрани за ремонти и строителни дейности, а през 2021 се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири. Шишков разясни, че проблемът с незаконното строителство не може да се решава с незаконни действия, защото това е най-лошият пример, който може да даде държавата.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че това е сериозен проблем, който двете министерства наследяват. Той подчерта:

“При 209 язовира са приключени строително-ремонтни работи.“

По думите на Стоянов проверките на МРРБ на 71 язовира показват нередности, а на останалите 418 язовира ще излязат още данни за проблеми при строителните дейности на язовирите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments