Шефове на „Фолксваген“ бяха обвинени във връзка с „Дизелгейт“

0
58
Снимка: Rene Hesse/Pixabay
Снимка: Rene Hesse/Pixabay

Германските прокурори повдигнаха наказателни обвинения за манипулиране на фондовите борси срещу изпълнителния директор на „Фолксваген“ Хърбърт Дийс, бившия изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и председателя на борда на директорите Ханс Дитер Поеш във връзка със скандала за вредните емисии на дизеловите двигатели на автомобилния производител, станал известен като „Дизелгейт“.

Обвиняемите умишлено не са информирали навреме инвеститорите за финансовото въздействие на скандала, съобщи прокуратурата в северния град Брауншвайг във вторник, предаде „Ройтерс“.

Според изявлението на немските прокурори, това означава, че тримата обвиняеми са повлияли неправилно върху цената на акциите на компанията.

В момента се водят съдебни производства заради използването на незаконен софтуер за управление на двигателя от страна на компанията, за да може да мами тестовете за дизелови емисии. Обвинението на прокуратурата в Брауншвайг е част от отделен правен опит да бъдат осъдени мениджърите с обвинения, че са забавили разкриването на скандала пред инвеститорите.

Бившият изпълнителен директор на автомобилния гигант Марин Винтеркорн подаде оставка, малко след като скандалът с вредните газови емисии стана публичен.

Скандалът с отделяните вредни газови емисии от дизеловите автомобили на „Фолксваген“, известен още като „Дизелгейт“, избухна през 2015-а година, когато Агенцията за защита на околната среда на САЩ обвини немския автомобилен гигант, че подправя софтуера на дизеловите двигатели, за да могат те да преминават успешно тестовете за вредни емисии.

Новината за повдигнатите обвинения провокира спад на акциите на компанията на Франкфуртската борса, като те поевтиняха с близо 3% до 154.45 евро за една акция, търгувайки се на най-ниско ниво от 9 септември насам.

Акциите на „Фолксваген“ загубиха до 37% от стойността си в дните след избухването на скандала.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments