Шефът на Twitter Илън Мъск „не е над закона“, предупреждава американският регулатор

0
32
Twitter
Twitter. Снимка: Pixabay

Американски регулатор излезе със становище, че следи събитията в Twitter с „дълбока загриженост“, след като се съобщава, че най-добрите служители на платформата за поверителност и съответствие са напуснали, предава „BBC“.

Федералната търговска комисия заяви, че новият главен изпълнителен директор Илън Мъск не е над закона. Отделно Мъск пък коментира, че е казал на служителите на компанията, че фалитът не е изключен за Twitter.

Компанията е в хаос, откакто Мъск започна да уволнява хиляди служители миналата седмица. А възможността потребителите да купуват потвърден статус като част от нов абонамент породи опасения, че Twitter може да бъде затрупан с фалшиви акаунти.

В четвъртък Йоел Рот, който беше ръководител на отдела за доверие и безопасност на Twitter, актуализира профила си в платформата на социалните медии, за да покаже, че вече не е в ролята.

Главният директор по поверителността Деймиън Киърън и главният директор по съответствието Мариан Фогърти подадоха оставки, според докладите, а главният служител по сигурността на компанията Леа Киснер също напусна.

Сътресенията може да увеличат риска Twitter да наруши регулаторните заповеди. Фирмата беше глобена със 150 милиона долара (119 милиона британски лири) през май за продажба на потребителски данни и трябваше да се съгласи с новите правила за поверителност. Дъглас Фарар, директор по обществените въпроси на Федералната търговска комисия на САЩ, коментира:

„Ние следим последните събития в Twitter с дълбока загриженост.“

И още:

„Никой главен изпълнителен директор или компания не е над закона и компаниите трябва да следват нашите укази за съгласие.“

Фарер поясни, че Федералната търговска комисия има „нови инструменти за осигуряване на съответствие и ние сме готови да ги използваме“.

Twitter плати глобата през май, за да уреди обвиненията, че е използвал незаконно данни на потребители, за да помогне за продажбата на насочени реклами. В допълнение към глобата, трябваше да се съгласи с нови правила и да въведе засилена програма за поверителност и сигурност – контролирана от ръководителите, за които се съобщава, че са напуснали.

Откакто пое управлението, Мъск уволни бившия главен изпълнителен директор Параг Агравал и други топмениджмънти, а ръководителите на рекламата и маркетинга на компанията също напуснаха, добавяйки опасения, че Twitter няма достатъчно хора, които да следят дали остава в съответствие с разпоредбите.

Загриженост за парите

Съобщава се, че по друга линия на случващото се Мъск е казал на служителите на среща, че не е сигурен за бъдещите финансови резултати на компанията и че има възможност за фалит. Смята се, че Мъск е казал следното:

„Ние просто определено трябва да внесем повече пари, отколкото харчим. Ако не направим това и има огромен отрицателен паричен поток, тогава банкрутът не е изключен.“

Той също така е призовал служителите да работят с „маниакално чувство за неотложност“, според докладите.

Twitter беше потърсен за коментар. Технологичният уебсайт The Verge, който публикува пълен препис на обръщението на Мъск към служителите, съобщи, че Twitter вече няма комуникационен отдел. Редица големи рекламодатели бяха уплашени от посоката, в която Илън Мъск пое социалната медийна компания.

Twitter прави по-голямата част от парите си чрез реклама, но някои големи рекламодатели са спрели разходите, докато направят преглед на промените, които Мъск внася.

В четвъртък Chipotle Mexican Grill заяви, че е оттеглил своето платено и притежавано съдържание в Twitter, „докато придобием по-добро разбиране за посоката на платформата под нейното ново ръководство“. Компанията се присъедини към други марки, включително автомобилните компании General Motors, Volkswagen и Audi, фармацевтичния гигант Pfizer и производителя на храни General Mills, който притежава марки като Cheerios и Lucky Charms.

Твърди се, че някои марки са загрижени, че Мъск ще облекчи правилата за модериране на съдържание и ще отмени постоянните забрани на Twitter, дадени на противоречиви фигури, включително бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments