Шефът на полицията в Атланта подаде оставка заради разстрела на Райшард Брукс

0
194
Полицейски коли.
Снимка: Пиксабей

Шефът на полицията в Атланта подаде оставка след фаталната стрелба по афроамериканец, който бил заспал в колата си до крайпътен ресторант, съобщава “BBC”27-годишният Райшард Брукс е застрелян от полицай по време на сбиване в петък вечерта, твърдят властите. Кметът Кейша Ланс Дънс обяви, че Ерика Шийлдс е подала оставката си в събота.

Протестиращите в Атланта излязоха на улицата този уикенд и призоваха за действия след смъртта на Брукс. В събота вечерта демонстрантите затвориха главната магистрала Interstate-75, в Атланта. Ресторантът на Венди, пред който почина Брукс, също беше подпален. През последните три седмици хората в САЩ неспирно протестират заради смъртта на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож в полицейски арест. 

Ерика Шийлдс беше ръководител на полицията от декември 2016 г. и работеше в полицейското управление в Атланта повече от 20 години.

Тя ще продължи да е в отдела, но в друга роля”, каза кметът Ботъмс и добави:

“Поради желанието си Атланта да бъде образец за това каква смислена реформа трябва да се приеме в цялата страна, шефът Шийлдс предложи незабавно да се оттегли от поста си в полицията, така че градът да продължи напред и час по-скоро да възстанови доверието в нашите общности.“

Той също така призова за уволнението на офицера, замесен в смъртта на Брукс.

Какво се случи в петък вечерта?

Бюрото за разследвания в Джорджия (GBI) проучва смъртта на Брукс и гледа видео от охранителна камера в ресторанта на Уенди, а също и кадри на очевидци. В него се казва, че полицията е била извикана в ресторанта, тъй като Брукс е заспал в колата си, която блокира преминаващата лента.

Според полицията мъжът се съпротивлява на ареста, след като не успява да даде дихателен тест. В доклад от GBI се казва, че на кадри, заснети от ресторанта на Уенди, се вижда как служители преследват Брукс, преди той да се обърне и да насочи “Тейзър” към служител.

“Тогава офицерът стреля с оръжието си, уцелвайки Брукс”, се казва в доклада.

Във видеото на очевидци Брукс може да бъде видян на земята пред ресторанта на Уенди, борейки се с двама полицаи. Той хваща офицерска тейзър и се освобождава от офицерите, бягайки. След това другият полицай успява да използва тейзъра на Брукс и двамата служители тичат извън кадъра на видеото.

След това могат да се чуят изстрели с пистолети и Брукс се вижда паднал на земята. Той е откаран в болница, но по-късно умира. Един от служителите има контузия от инцидента. Районната прокуратура на окръг Фултън провежда отделно разследване на инцидента, се казва в изявлението. 

Адвокатите, представляващи семейството на Брукс, заявиха, че полицаят няма право да използва смъртоносна сила, казвайки, че Тейзърът, който Брукс е грабнал, е несмъртоносно оръжие.

“Не можете да стреляте по някого, освен ако той не насочи пистолет към вас”, заяви адвокат Крис Стюарт.

Брукс е трябвало да вземе осемгодишната си дъщеря от кънки в събота, за да отпразнува нейния рожден ден, заявиха адвокати на семейството му. Това е 48-ият офицер, замесен в разстрел и отнесен към Бюрото по разследване на Джорджия тази година, според ABC News. От тези случаи 15 от тях са били фатални. Редица протестиращи се събраха пред Венди в петък, съобщава „New York Times“.

След това протестите започнаха отново в центъра на Атланта в събота. Демонстрантите на протестното шоу държаха снимки и табели с името на Брукс и черни знаци Black Lives Matter.

Хората в Атланта вече протестираха след смъртта на Джордж Флойд. Той почина на 25 май, след като полицай от Минеаполис коленичи на врата му повече от осем минути. Офицерът е уволнен и обвинен в убийство от втора степен.

Какво се е случило в други градове в САЩ?

Демонстрации се проведоха в САЩ и по целия свят след смъртта на Флойд. Мнозина в САЩ призовават полицията да бъде реформирана. В Минеаполис, където Флойд почина, в петък Общинският съвет прие резолюция да замени полицейското си управление със система за обществена безопасност, ръководена от общността. Това се случи само дни преди гласуване да разпусне полицейското управление.

Съветът заяви, че ще започне годишен процес на ангажиране “с всеки желаещ член на общността в Минеаполис”, за да излезе с нов модел за обществена безопасност.

В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо разпореди на полицейските управления да предприемат големи реформи. Той каза още, че ще спре финансирането на местните власти, които не успяха да приемат реформи, насочени към прекомерната употреба на сила и пристрастия в техните полицейски управления до следващия април.

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че методът на задържане за ограничаване на някои заподозрени трябва да бъде “общо казано”.

Той беше принуден да отложи първото изборно събитие след коронавирусното блокиране в Тулса, Оклахома, за да не попадне на празник, отбелязващ края на американското робство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments