Шефът на НЗОК: Не виждам аргументи за оставката ми

0
183
Проф. Петко Салчев
Проф. Петко Салчев, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Председателят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ проф. Петко Салчев не виждал нито един аргумент за оставката му. В ефира на „bTV“ той обяви, че има обаждания от Централата на Българския лекарски съюз /БЛС/ до Регионалните колегии да подават подават идентични декларации. Коментарът му идва, след като 18 Регионални лекарски колегии у нас поискаха той да напусне поста си.

Същевременно БЛС сезира Държавна агенция „Национална сигурност“, прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на Здравната каса.

Проф. Салчев изтъкна, че има проблем, а именно, че в момента мълчи и не казва всички неща: „За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията.“ Той отказа да разкрие с кого се е срещнал и изтъкна, че това ще го каже на проверяващите, когато „дойдат да го проверяват“ и добави, че „не пие“.

Няма проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, подчерта шефът на Касата. По думите му дори имал предвидена зала за това, която е обезпечена технически. Той направи и коментар за нежеланието на БЛС да преговаря с него, а именно, че гилдията трябва да погледнат нормативната база, тъй като „председателят на НЗОК не участва в преговорния процес“.

Проф. Салчев не се притеснявал от проверка на дейността на Касата, тъй като всеки месец публикували разходите и „това е една от най-прозрачните институции“. Той се съгласи, че средствата на Здравната каса не са на управителя и на Надзорния съвет, но подчерта, че не са и на БЛС. По думите му те са на здравноосигурените лица. Според закона разходването на тези пари целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на Здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС, уточни Салчев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments