Шефът на френското разузнаване Видо беше уволнен заради неуспехите на руската война

0
82
Знаме на Франция
Знаме на Франция. Снимка: Pixabay

Ръководителят на френското военно разузнаване генерал Ерик Видо загуби работата си, след като не успя да предвиди войната на Русия в Украйна, съобщава „BBC“. 7 месеца, след като поема ролята, той е обвинен за „неадекватни брифинги“ и „липса на владеене на предмети“.

САЩ правилно оцениха, че Русия планира мащабна инвазия, докато Франция заключи, че това е малко вероятно, се казва в доклада. Ген. Видо беше обвинен за това от военния началник на Франция, каза източник пред медията. Военният източник обаче каза пред АФП, че работата му е да предоставя „военно разузнаване за операции, а не да предрича такива“. Тъй като службата на генерал Видо заключи, че Русия има средствата да нахлуе в Украйна, източникът твърди, че „това, което се случи, доказва, че е прав“.

Според източник на „BBC“ началникът на френските въоръжени сили генерал Тиери Буркхард няма коментар за случилото се. В началото на март обаче генерал Буркхард призна, че френското разузнаване не е било на нивото на брифинги в САЩ или Обединеното кралство, които бяха наставяни да окажат натиск върху руския президент Владимир Путин.

„Американците казаха, че руснаците ще атакуват, бяха прави“, каза той пред вестник „Le Monde“ и добави:

„Нашите служби смятаха вместо това, че цената на завладяването на Украйна би била чудовищна и руснаците имаха други възможности да свалят правителството на украинския Володимир Зеленски.“

Погрешното тълкуване от страна на Франция на президента Путин беше още по-неудобно, защото президентът Еманюел Макрон разговаряше с него редовно в дните преди инвазията на 24 февруари. Специалистът по разузнаването проф. Александър Папаеммануел каза пред АФП, че е твърде лесно да се обвини военното разузнаване за провала, който лежи върху цялата разузнавателна общност на Франция. Но генерал Видо, бившият командир на специалните части на Франция, изглежда е бил изтласкан и по други причини.

Седмици, след като пое отговорността за военното разузнаване, службата му беше подложена на критики, когато Австралия отмени договора за подводница за няколко милиарда долари с Франция в полза на пакт за сигурност със САЩ и Обединеното кралство. Пактът от Аукус излезе неочаквано във Франция и предизвика дипломатически спор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments