Шефът на болницата в Търговище: Притесняваме се от здравна криза

0
921
МБАЛ-Търговище
МБАЛ-Търговище, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Директорът на многопрофилната болница в Търговище д-р Иван Светулков изрази притеснения да не се стигне до здравна криза в града. Причината е, че в лечебното заведение има дефицит на лекари и липса на доброволци.

Новите случаи в една най-засегнатите от коронавируса области у нас днес са 39. С това общият брой на заразените достига 469 души.

Д-р Светулков съобщи, че в момента в Инфекциозното отделение са настанени за лечение 19 болни. Във Второ вътрешно отделение, което е за COVID-19, има още 31 пациенти. Болницата има капацитет да приеме още 10 души.

Д-р Светулков подчерта, че от чисто медицинска гледна точка не е редно заразените с коронавирус да бъдат настанявани по много в една и съща стая. Засега пациентите били по двама, но ако се наложило, техният брой щял да бъде увеличен, обясни той пред „NOVА“.

Директорът каза още, че има вероятност днес да започне да функционира и триажно отделение. Там ще бъдат настанявани хора, които проявяват симптоми, но все още нямат положителен PCR тест. Отделението ще разполага с 12 легла.

Д-р Светулков беше категоричен, че в Търговище има дефицит на медицински специалисти. В Инфекциозното отделение работели само двама лекари. Има и още двама, които са командировани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments