Шефът на банковия надзор на БНБ подаде оставка

0
97
Димитър Костов. Снимка: БНБ
Димитър Костов. Снимка: БНБ

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов подава оставка, съобщи пресслужбата на институцията.

Оставката на Костов идва на фона на скандала с изпирането на пари от Венецуела в българската „Инвестбанк“, предупреждението на Европейската комисия за ПИБ, и проверките на българските банки за готовността им за еврозоната.

Той е информирал Управителния съвет на БНБ за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност. Костов пише до управителния съвет, че е имал намерение да се оттегли още през 2018 г., но е забавил оставката по молба на управителя Димитър Радев заради задачите, свързани с присъединяването на България към Единния надзорен механизъм (ЕНМ, ERMII, т. нар. чакалня на еврозоната).

„Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес“, пише Костов.

Според него с цел добро управление и приемственост в този процес е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.

„От името на управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове“, се казва в съобщението.

Кой е Димитър Костов

Костов оглавява банковия надзор от 2015 г. – пост, овакантен след отстраняването на Цветан Гунев покрай фалита на КТБ. Преди това беше шеф на управление „Банково“. Завършил е УНСС през 1981 г. и е надграждал образованието си в Икономическия институт „Болдър“ и Принстън в САЩ.

Кариерата му започва в Министерството на финансите, където в периода 1990-1992 г. е зам.-министър. В периода 1995-1997 г. е министър на финансите в кабинета на Жан Виденов, където заместник му е сегашният управител на БНБ Димитър Радев. Излизайки от властта през 1997 г., Димитър Костов преминава в частния сектор като изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това работи и в „Алианц България“.

Избран е и за председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България.

През 2005 г. е избран от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление „Банково“ в БНБ, а през юни 2011 г. получава втори мандат на същата позиция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments