Шеф Виктор Жечев: Климатът, почвата и регионът са част от нещата, които ме върнаха в България

1
542
Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив
Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив

САЩ, Корея, Русия, Великобритания, Нидерландия, Обединеното кралство са местата, на които е готвил, постигал е успехи и е имал възможност да изгради кариерата и живота си.

Работил е с едни от най-големите имена в световната кулинария, за мероприятия свързани с олимпийските игри, във фирмата на известния в Лондон швейцарски готвач Антон Мозиман, с който са готвили за събития организирани от тогавашния британски принц и настоящ крал Чарлз. 

Днес живее в България. Върнал се заради климата на родната ни земя, вкуса на българските продукти, желанието му да работи с българските производители и фермери.

И по негови думи макар страната ни да няма собствена кулинария, тъй като говорим по-скоро за балкански вкус, имаме качество и отношение към производството и готвенето. И за него това е важното.

Обичам хората, които обичат България и съм страшно щастлива, че той е мой гост. Шеф Виктор Жечев – насладете се на неговата компания…

Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив
Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив

„Родом съм от Сливен. Родителите ми и техни семейни приятели често се събираха в едно заведение. Докато те се забавляваха, аз стоях в кухнята, гледах как се приготвят ястията, какво съдържат продуктите и с годините ми ставаше все по-интересно. 
Макар кръгът на родителите ми да бе част от актьорските среди и да ме дърпаше натам, кулинарията взе превез.“

Шоколадов мус. Снимка: Личен архив
Шоколадов мус. Снимка: Личен архив

Започнал да учи в Софийска професионална гимназия по туризъм. След завършването си продължил да учи в Кулинарна академия HRC /първото кулинарно специализирано училище в България – бел.р/.

После работил из различните точки на света, поел от различните култури, вкусове и традиции. Готвил с готвачи на огромно ниво, но в един момент взел окончателно решение да се върне в България.

„Много неща ме върнаха тук. Едно от тях със сигурност е комбинацията от почва, климат, регион, начинът на отглеждане на продуктите, вкусът на плодовете и зеленчуците, това, че все още са запазени и тук индустриалното земеделие все още не е толкова застъпено.“

„Семейството, приятелите, възможността за кратко време да отида сред природата и да се почувствам спокоен. Последно бях в Англия за 5 години, преди да реша окончателно да се върна в България.“

Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив
Шеф Виктор Жечев. Снимка: Личен архив

Когато чуждестранни гости дойдат в родината ни със сигурност би им препоръчал да опитат каварма – ястие приготвено добре, вкусно и носещо българския дух като приготовление и продукти. Агнешко по гергьовски е сред другите му препоръки, в които по негови думи се използват добре продуктите.

От подправките, които имаме на родна земя, най-любими са му самардала, като обясни, че е страхотна за завършване на ястието и кориандър, който използва много както сух, така и пресен.

Попитах Виктор Жечев какво не са го питали по интервюта, а е важна тема:

„Важно е фокусът да бъде свързан с развитието на кулинарията в България. Аз самият правя подкаст, като идеята му не е реклама, а да се чуе гласът на хората от индустрията. Да се говори за това да не влизаме в неправилен коловоз.“

„Много често фокусът е модернизиране на рецепти и на фундаментално не толкова важни неща, а трябва да съхраним климата, почвата ни, това, което имаме. Може много неща като рецепти да сме ги взаимствали, но трябва да помагаме за устойчивост и да пазим вкуса, историята, усещането, чрез които се открояваме.“

Карпачио от Сини Скариди от Нова Каледония, Мус от Авокадо и Хайвер. Снимка: Личен архив
Карпачио от Сини Скариди от Нова Каледония, Мус от Авокадо и Хайвер.

Специалистът следва още едно златно правило, когато работи – ако изисква неговите студенти или служители да правят нещо, то обезателно самият той също трябва да може да го прави. За него е важно да бъде пример и да дава добрия такъв.

Специалистът коментира, че е добре да консумираме сезонни продукти, да даваме личен пример на подрастващото поколение с отношението си към храната, която приемаме, да запознаваме децата с начина, по който се отглеждат плодове и зеленчуци и ни напомня, че ние имаме силата да променяме нагласите в обществото.

И макар да не можем да хванем нишките на българската кулинария, можем да уважаваме хората, които се борят да запазят и развият това, което имаме. Да вземем частица от тяхното отношение към традициите и да благодарим. За региона, за климата и продуктите си. 

Все пак заради тях един от най-добрите ни готвачи се връща в България…

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Registrasi Binance
5 месеци по-рано

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.info/id/join?ref=B4EPR6J0