Шеф в БЕХ, ексдиректор на РИОСВ и ректор са уличени в конфликт на интереси

0
27
Сотир Цацаров
Снимка: Прокуратура на Република България

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ установи три лица, за които има конфликт на интереси.

Единият е Петър Илиев, който е член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, както и изпълнителен директор на Националната електрическа компания /НЕК/. В качеството си на член на Съвета на директорите на БЕХ той е гласувал доклад за дейността на НЕК, което може да означава и изплащане на допълнителни материални възнаграждения на членовете на Националната електрическа компания. Тоест, той е гласувал сам на себе си да получи бонус.

Конфликт на интереси е установен и за Кольо Динков, предаде „Dnes.bg“. Досега той е бил ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив. Срещу него в КПКОНПИ е бил получен сигнал за това, че с докладна записка до председателя на Общото събрание на ВУЗ-а е определил сам себе си за ръководител на проект по оперативна програма, за което е получил допълнително средства.

Третият уличен в конфликт на интереси е Цветомира Дончева, която е бивш директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен. Като такъв тя е приела правила за провеждането на конкурс за нов директор, така че на условията да отговаря самата тя.

Освен това на днешното си заседание КПКОНПИ е образувала проверка срещу още няколко лица. Единият е кметът на община Ковачевци. Срещу него е постъпил сигнал, че лица, с които той е свързан, използват общински имоти. Чрез тях те са кандидатствали за европейски средства пред Държавен фонд „Земеделие“.

Производство е образувано и срещу председателя на Общинския съвет в Ковачевци, както и срещу този на Мирково. Срещу двамата също има сигнали за различни нарушения на закона и наличие на конфликт на интереси.

Сигнали са постъпили и за двама общински съветници от Асеновград, както и за директора на Районната здравна каса в София.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от