Шаламанов: Великобритания очаква българските служби да бъдат по-активни

0
41
Велизар Шаламанов
Велизар Шаламанов. Снимка: Facebook

Задържането на трима българи във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия е ясен сигнал от Острова, че се очаква от българските служби да бъдат по-активни и да действат за разкриването кога и къде тези хора са вербувани и дали са действали и в България, коментира бившият военен министър Велизар Шаламанов в ефира на „bTV“. Според него не трябва да се отклоняваме от темата заради участието на Христо Грозев.

„Става въпрос за една неблагоприятна ситуация за България. Не става въпрос само за трима граждани, а за цялата българска общност“, добави той.

Трябва да се разплете този случай, тъй като разузнавателните акции на Русия ще се засилват с усложняването на случващото се в Черно море, смята Шаламанов. По думите му натискът върху страната ни е огромен и ако не бъдат постигнати резултати – това може да окаже влияние върху членството ни в Шенген.

Експертът е на мнение, че службите във Великобритания ще свършат работата си, но отваряло казуса какво става по съдебен път с разкритите шпиони в Дирекцията по планиране на отбраната в българското военно министерство. И изтъкна, че сигналът, който ни дава Великобритания, е да се вземат мерки срещу влиянието на Русия в институциите ни.

Шаламанов е обезпокоен от факта, че задържаните са участвали в организирането на избори зад граница.

„Притеснително е, че поради липсва на капацитет на Министерството на външните работи се набират хора зад граница, които не се проверяват при 90% от случаите“, коментира от своя страна и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, допълвайки, че избирателни секции се откривали в спортни зали, кафенета и подобни помещения, които са под контрол на такива хора.

„Това означава, че когато има такива хора, които сътрудничат с руските служи, това е пряка намеса на Русия в изборните процеси на България. Според мен е възможно да е повлияно на резултати„, не изклюява Керемедчиев.

Бившият заместник-министър е категоричен, че има още замесени и в момента се говорило само за една клетка от организацията. Той не можел да каже дали са само български граждани, но със сигурност имало препратки към България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments