Сградата на транспортното министерство върна автентичния си вид

0
12
МТС
МТС. Снимка: Министерство на транспорта

Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ върна автентичния си вид отпреди 100 години, след като приключи реставрацията на фасадата. Проектът е запазил изцяло оригиналния архитектурен стил, в който основен елемент са арковидните прозорци и релефи от естествен камък.

Сградата е част от археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековни Средец“. Тя е построена в началото на 20 век на мястото на къщата на българския политик и общественик Петко Каравелов. Тук се е намирала приемната на Каравелов докато той е бил министър и министър-председател на България.

След като къщата на Каравелов е продадена от наследниците му, се изгражда сегашната сграда по поръчка на собствениците на Балканска банка.

Сградата е един от примерите на класическия за началото на 20 век архитектурен стил „сецесион“. Фасадата е с облицовка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни елементи, които включват както каменни пластики на войни, флорални елементи, символи на вечността, така и по-съвременни декорации, които се свързват с индустрията, търговията, транспорта, логистиката и просперитета.

Консервацията и ремонтът на стойност 917 826 лева са финансирани от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments