Северна Македония предотврати атентат на „Ислямска държава“

0
72
Бойци на Ислямска държава, Ирак. Снимка: wikimedia commons
Бойци на "Ислямска държава", Ирак. Снимка: wikimedia commons

Терористично нападение, планирано от привърженици на групировката „Ислямска държава“, е било осуетено в Република Северна Македония, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от „Франс прес“ и „Ройтерс“.

Министерството е получило информация от партньорски държави за „потенциални планове и намерения за извършване на терористична проява на територията“ на страната, след което е идентифицирало организаторите и потенциалните извършители, се казва още в изявлението.

Полицията е претърсила помещения в редица населени места и е конфискувала предмети и устройства, които биха могли да се използват за нападение.

Посолството на САЩ в Скопие издаде предупреждение към пътуващите в Северна Македония американци за „повишен риск от терористични нападения, вдъхновени от екстремистка идеология“.

По-голямата част от население на Македония са православни християни. Мюсюлманите са около 35 процента от населението.

По официални данни към края на 2016 г. около 150 македонски граждани са се присъединили към ислямистите в Ирак и Сирия. Повечето от тях са вербувани сред албанското мюсюлманско малцинство, което е около една четвърт от населението на страната, отбелязва АФП.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments