Северна Корея заяви, че никога няма да се откаже от ядрените оръжия, ако трябва да се противопостави на САЩ

0
16
Ким Чен Ун
Ким Чен Ун. Снимка: Пиксабей

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун подчерта, че страната му никога няма да се откаже от ядрените оръжия, от които се нуждае, за да се противопостави на Съединените щати, които той обвини, че настояват да отслабят отбраната на Севера и в крайна сметка да сринат правителството му, съобщиха държавни медии в петък, цитирани от „Асошиейтед прес“.

Ким направи коментарите по време на реч в четвъртък в парламента на Северна Корея, където членовете приеха законодателство, регулиращо използването на ядрени оръжия, което Ким описа като стъпка за укрепване на ядрения статут на страната и изясни, че такива оръжия няма да бъдат предмет на договаряне.

Законът посочва условия, при които Северът би бил склонен да използва своите ядрени оръжия, включително когато определи, че ръководството му е изправено пред непосредствена „ядрена или неядрена атака от враждебни сили“. Законът изисква военните на Северна Корея „автоматично“ да извършват ядрени удари срещу вражеските сили, включително тяхната „начална точка на провокация и командване“, ако ръководството на Пхенян бъде атакувано. Законът също така гласи, че Северна Корея може да използва ядрени оръжия, за да предотврати неуточнена „катастрофална криза“ за своето правителство и народ, свободно определение, което според експерти отразява ескалираща ядрена доктрина, която може да създаде по-големи опасения за съседките ѝ.

Ким също така разкритикува Южна Корея за плановете на страната да разшири своите способности за конвенционални удари и да възобнови широкомащабни военни учения със Съединените щати, за да се противопостави на нарастващите заплахи на Севера, описвайки ги като „опасно“ военно действие, което повишава напрежението.

Ким отправя все по-провокативни заплахи за ядрен конфликт към Съединените щати и техните съюзници в Азия, като също така предупреди, че Северът ще използва проактивно ядрените си оръжия, когато бъде заплашен. Последните му коментари подчертаха нарастващата враждебност в региона, докато той ускорява разширяването на програмата си за ядрени оръжия и ракети. В речта, публикувана от официалната централна новинарска агенция на Северна Корея, се казва още:

„Целта на Съединените щати е не само да премахнат самата ни ядрена мощ, но в крайна сметка да ни принудят да се откажем или да отслабим правата си на самозащита, като се откажем от нашите ядрени оръжия, така че да могат да сринат нашето правителство по всяко време.“

Ким беше категоричен:

„Нека ни санкционират за 100 дни, 1000 дни, 10 години или 100 години.“

„Ние никога няма да се откажем от правото си на самоотбрана, която запазва съществуването на нашата страна и безопасността на нашия народ, само за да облекчим временно трудностите, които изпитваме сега.“

Ким също така се спря на вътрешни проблеми, като коментира, че Северна Корея ще започне дълго отлаганото пускане на ваксини срещу COVID-19 през ноември. Той не уточни колко дози ще има, откъде ще дойдат или как ще бъдат приложени сред населението му от 26 милиона души. GAVI, организацията с нестопанска цел, която управлява програмата за разпространение на COVAX, подкрепяна от ООН, каза през юни, че разбира, че Северна Корея е приела предложение за ваксини от Китай. По това време GAVI уточни, че спецификите на офертата са неясни.

Северна Корея отхвърли предишни предложения от COVAX, вероятно поради международните изисквания за наблюдение, и също така пренебрегна предложенията на САЩ и Южна Корея за ваксини и друга помощ срещу COVID-19.

Миналия месец Ким обяви победа над COVID-19 и разпореди облекчаване на превантивните мерки само три месеца, след като правителството му за първи път призна наличието на епидемия. Експерти смятат, че разкритията на Севера за нейното огнище са манипулирани, за да помогнат на Ким да поддържа абсолютен контрол.

Докладът на Северна Корея за речта на Ким дойде ден след като Южна Корея удължи последната си маслинова клонка, предлагайки среща със Северна Корея за възобновяване на временните събирания на възрастни роднини, разделени от Корейската война от 1950-53 г., които за последно бяха проведени през 2018 г.

Експертите казват, че е много малко вероятно Северна Корея да приеме предложението на Юга, като се има предвид рязкото влошаване на междукорейските връзки на фона на задънената улица в по-големите ядрени преговори между Вашингтон и Пхенян. Американско-севернокорейската дипломация дерайлира през 2019 г. поради несъгласия при размяната на освобождаването на осакатяващите санкции срещу Севера и стъпките на Севера за денуклеаризация.

Ким беше настроен срещу Южна Корея в речта си в четвъртък и призова страната си да разшири оперативните роли на своите тактически ядрени оръжия и да ускори тяхното разполагане, за да засили възпирането на войната на страната. Тези коментари изглежда са в съответствие с решението на управляващата партия от юни за одобряване на неуточнени нови оперативни задължения за войските на фронтовата линия, които според анализаторите вероятно включват планове за разполагане на ядрени оръжия на бойното поле, насочени към конкурента Южна Корея по протежение на напрегнатата им граница.

Чеонг Сеонг Чанг, старши анализатор в южнокорейския институт Сежонг, изтъкна, че коментарите на Ким и новият севернокорейски закон представляват предупреждение, че ще нанесе незабавни ядрени удари срещу Съединените щати и Южна Корея, ако някога се опитат да декапацитират ръководството на Пхенян.

Северът също така съобщава заплаха, че може да използва ядрените си оръжия по време на конфликти с конвенционалните сили на Южна Корея, което би повишило риска от случайни сблъсъци, ескалиращи в ядрена криза, смята Чеонг.

Северна Корея ускорява разработването на ракети с малък обсег на действие, способни да носят ядрено оръжие, които могат да атакуват Южна Корея от 2019 г. насам. Експертите са на мнение, че нейната реторика около тези ракети съобщава за заплаха за проактивното им използване във война, за да притъпи по-силните конвенционални сили на Южна Корея и Съединените щати. Около 28 500 американски войници са разположени на юг, за да възпират агресия от север.

Воденият от САЩ дипломатически натиск за обезвреждане на ядреното противопоставяне беше допълнително усложнен от засилващото се съперничество между САЩ и Китай и войната на Русия срещу Украйна, което задълбочи разделението в Съвета за сигурност на ООН, където Пекин и Москва блокираха усилията на САЩ за затягане на санкциите срещу Пхенян заради възобновените си изпитания на ракети с голям обсег тази година.

Ким ускори тестовете на оръжия до рекордно темпо през 2020 г., изстрелвайки повече от 30 балистични оръжия, включително първите демонстрации на своите междуконтинентални балистични ракети от 2017 г. насам.

Официални представители на САЩ и Южна Корея казват, че Ким скоро може да вдигне залога, като нареди първия ядрен опит на Севера от пет години насам, тъй като той настоява за борба, целяща да принуди Вашингтон да приеме идеята за Севера като ядрена сила и да преговаря за отстъпки от позицията на силата . Експертите са на мнение, че Ким също се опитва да засили влиянието си, като засили сътрудничеството си с Китай и Русия в нововъзникващо партньорство, целящо да подкопае влиянието на САЩ.

Северна Корея многократно е обвинявала Съединените щати за кризата в Украйна, заявявайки, че „хегемонната политика“ на Запада оправдава руските военни действия в Украйна, за да се защити. Официални лица от САЩ съобщиха тази седмица, че руснаците са в процес на закупуване на севернокорейски боеприпаси, включително артилерийски снаряди и ракети, за да облекчат недостига на доставки във войната срещу Украйна.

Северна Корея също се присъедини към Русия и Сирия като единствените нации, признали независимостта на две проруски отцепнически територии в Източна Украйна и обсъди изпращането на свои строителни работници в тези региони, за да работят по възстановяването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments