Северна Корея увеличава доставките на снаряди за Русия

0
64
Северна Корея, Пхенян.
Снимка: Пиксабей

Пхенян е изпратил милиони артилерийски снаряди в Русия след срещата на върха между севернокорейския президент Ким Чен-Ун и руския му колега Владимир Путин през септември миналата година, заяви по-рано тази седмица южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-Сик. Военните доставки са били осъществени в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна в замяна на хранителни продукти и други стоки от първа необходимост, съобщи „Politico“.

По време на медиен брифинг, проведен вчера, южнокорейският министър на отбраната разкри, че Северна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера, в които могат да се поберат приблизително 3 млн. снаряда с размер 152 мм или 500 000 снаряда с размер 122 мм. Думите му бяха потвърдени от южнокорейската информационна агенция „Yonhap“.

„Докато повечето севернокорейски оръжейни заводи работят с 30-процентов капацитет поради недостиг на суровини и енергия, някои от тях работят с пълен капацитет, като в тях се произвеждат предимно оръжия и снаряди за Русия,“, коментира още Шин Уон-Сик.

Коментарите на Шин Уон-Сик бяха отправени в момент, когато Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси поради забавяне на помощта, предоставяна от западните правителства. Наред с това, не бива да се пренебрегва и фактът, че пълномащабната инвазия на Русия навлиза в третата си година, а изтощението и разрухата обхващат все по-обширни територии. Огромният транш от американската военна помощ за Украйна в момента е в застой заради разногласия сред управляващите в САЩ. Много републиканци от Камарата на представителите твърдят открито, че не желаят да продължават да финансират военните усилия на Киев.

Миналата седмица върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел написа писмо до министрите на външните работи и отбраната на ЕС, в което ги призова да подкрепят Киев.

„Украинските военни сили са възпрепятствани в борбата си срещу агресора, защото им липсват боеприпаси,“, гласят думите на Борел.

През ноември ЕС разкритикува остро твърденията за трансфер на оръжия между Пхенян и Москва.

„ЕС е дълбоко загрижен от твърденията за трансфер на оръжия и военно сътрудничество между Корейската народнодемократична република (КНДР) и Руската федерация, както и за тяхното използване в незаконната, непровокирана и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна,“, гласи изявлението.

В миналото и Русия, и Северна Корея са отричали твърденията, че Пхенян доставя оръжия или боеприпаси, подпомагайки руските военни сили.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments