Северна Корея тества крилати ракети: Ким Чен-Ун призова за военна готовност

0
56
Ким Чен Ун
Ким Чен Ун. Снимка: Пиксабей

По-рано днес Северна Корея продължи с провокативните си оръжейни изпитания, като изстреля крилати ракети в морето, а лидерът Ким Чен-Ун призова военните сили на страната да засилят готовността си за война, предаде „Associated Press“.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея обяви, че военните сили на САЩ и Южна Корея анализират последните действия на Северна Корея, извършени в западната част на морето. Изявлението гласи още, че армията на Южна Корея е идентифицирала наличието на множество ракети, но засега не се съобщават повече данни за техния конкретен брой или оценка на летателните им характеристики.

Изстрелванията, които са част от четвъртия кръг от тестове на крилати ракети на Северна Корея през 2024 г., бяха осъществени само часове след като държавните медии съобщиха, че лидерът отново е поставил акцент върху укрепването на военноморските си сили, докато е инспектирал неуточнени военноморски проекти в корабостроителница в Нампхо, на западното крайбрежие.

През последните месеци Ким Чен-Ун наблегна на усилията си да изгради ядрен флот, като по негови думи целта му е да се противопостави на това, което самият той определя като нарастващи външни заплахи от страна на Съединените щати, Южна Корея и Япония, които засилиха военното си сътрудничество, за да си осигурят надеждна защита срещу ядрените оръжия и ракетната програма на Северна Корея.

Официалната Корейска централна новинарска агенция на Северна Корея не уточни кога точно Ким Чен-Ун е посетил Нампхо. Вместо това думите на лидера бяха перифразирани, като укрепването на военноморските сили беше представено като най-важния въпрос по отношение на надеждната защита на морския суверенитет на страната, както по отношение на засилването на военната подготовка на азиатската нация.

Информационната агенция не уточни видовете бойни кораби, които се строят в Нампхо, но разкри, че те са свързани с петгодишния план за военно развитие на страната, определен по време на конгреса на управляващата партия, проведен в началото на 2021 г. По време на тези срещи Ким Чен-Ун е разкрил подробен списък с идеи за развитие на модерни военни средства, който включва подводници с ядрен двигател и ядрени ракети, които могат да бъдат изстрелвани от под вода. По време на инспекцията на работния процес Ким е бил информиран за напредъка на военноморските си проекти и оставащите технологични предизвикателства, като освен това е наредил на работниците „безусловно“ да приключат усилията в рамките на плана, който ще бъде в сила до 2025 г., гласят официалните данни.

През последните месеци севернокорейските военни учени и инженери отбелязаха напредък по списъка с цели на лидера за 2021 г., като миналата година тестваха за пръв път междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, наречена „Hwasong-18“, която допълни арсенала от оръжия на Северна Корея, разработени с цел да бъдат използвани срещу континенталната част на САЩ. На 14 януари в страната беше тествана и нова ракета с междинен обсег с твърдо гориво, с което бяха изтъкнати усилията за усъвършенстване на оръжията, които могат да бъдат насочени към американските активи в Тихия океан. Северна Корея също така планира да изстреля още три военни шпионски спътника през 2024 г., след като изпрати първия си в орбита през ноември. Самият Ким Чен-Ун определя космическото разузнаване като изключително важно за наблюдението на военните дейности на САЩ и Южна Корея и за засилване на заплахата от неговите ракети, способни да пренасят ядрено оръжие.

Съществуват опасения, че Ким, окуражен от постоянното увеличаване на ядрения си арсенал и укрепването на отношенията си с Русия, ще засили още повече натиска срещу неприятелските си държави в годината на избори в САЩ и Южна Корея. Експертите твърдят, че дългосрочната цел на лидера е да принуди САЩ да приемат идеята Северна Корея да бъде възприета като ядрена сила, в резултат на което да бъдат склонни да преговарят за отстъпки в областта на сигурността и облекчаване на санкциите. Макар че на този етап повечето анализатори омаловажават заплахите от страна на Северна Корея за война, някои предупреждават, че има вероятност лидерът да се опита да извърши пряка военна провокация, която вероятно ще може да овладее, без да позволи тя да прерасне в пълномащабен конфликт. Една от потенциалните кризисни точки несъмнено е оспорваната западна морска граница между Северна Корея и Южна Корея, която през последните години се превърна в арена на няколко кървави сблъсъка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments