Северна Корея се похвали с „непобедима мощ“, която светът не може да игнорира

0
55
Северна Корея
Северна Корея. Снимка: Пиксабей

Северна Корея се е сдобила с „непобедима мощ, която светът не може да игнорира и никой не може да пипне“. Това съобщиха държавните медии, цитирани от „Reuters“. Предполага се, че става въпрос за ядрени оръжия. Това се случва на фона на подготовката за военен празник.

На 25 април ще се отбележат 90 години от основаването на Народната революционна армия на Северна Корея. По този повод международните анализатор очакват Корейската народно-демократична република /КНДР/ да проведе голям военен парад, както и да демонстрира въоръжение. От началото на 2022 г. страната е провела безпрецедентен брой изпитания на балистични ракети. Според южнокорейски и американски висши служители не е изключено, тя да възобнови ядрените си опити, като последните известни такива бяха през 2017 г.

Историята на военните постижения на Северна Корея бяха описани в репортаж, публикуван днес на информационната агенция „КЦТА“. В него са включени битките срещу САЩ, Корейската война /1950-1953 г./, както и по-малки сблъсъци през Студената война. В материала е подчертано, че въоръжените сили на държавата са оборудвани с нападателни и отбранителни способности, които могат „да се справят с каквато и да било модерна война“. Той хвали „гениалната военна идеология и изключителното военно командване, както и несравнимата смелост и кураж“ на държавния лидер Ким Чен-ун и изтъква заслугите на председателството му при сдобиването с „непобедима мощ“.

Според южнокорейските власти има признаци, че севернокорейските подготвят военен парад около полунощ на неделя срещу понеделник. Предполага се, че участие в него ще вземат близо 20000 военни и ще бъдат показани най-модерните оръжия на Севера.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments