Северна Корея праща предполагаеми 2 ракети при 4-то изстрелване за тази година

0
23
Изтрелване на ракета.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Днес Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети в морето при четвъртото си използване на подобно оръжие този месец, каза южнокорейската армия, с очевидната цел да демонстрира военната си мощ на фона на спряната дипломация със Съединените щати и затваряне на границите заради пандемията, предава „Асошиейтед прес“.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северът вероятно е изстрелял две балистични ракети с малък обсег от район в Сунан, местоположението на международното летище на Пхенян, но не каза веднага колко далеч са прелетели. Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че ракетите не представляват непосредствена заплаха нито за американския персонал, нито за територия, или за неговите съюзници, но подчерта дестабилизиращото въздействие на „незаконната“ оръжейна програма на Севера. Министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши каза, че ракетите са паднали извън изключителната икономическа зона на страната му, а главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно осъди действията на Северна Корея като заплаха за мира.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, който е на посещение в Обединените арабски емирства, инструктира властите да положат всевъзможни усилия за осигуряване на стабилност“ на Корейския полуостров, съобщи неговият офис. В него също се казва, че членовете на президентския Съвет за национална сигурност са подчертали необходимостта от съживяване на ядрената дипломация с Пхенян.

Северна Корея проведе два полетни теста на предполагаема хиперзвукова ракета на 5 януари и на 11 януари, а също и изпробва балистични ракети от влак в петък в очевидна репресия срещу нови санкции, наложени от администрацията на Байдън миналата седмица за продължаването му тестови стартирания.

През последните месеци Северна Корея засилва изпитанията на нови ракети, предназначени да преодолеят противоракетната отбрана в региона. Някои експерти казват, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун се връща към изпитана техника за натиск на съседите и САЩ с изстрелвания на ракети и възмутителни заплахи, преди да предложи преговори, предназначени да извличат отстъпки. Дипломатически натиск, ръководен от САЩ, целящ да убеди Северна Корея да се откаже от програмата си за ядрени оръжия, се провали през 2019 г., след като администрацията на Тръмп отхвърли исканията на Севера за облекчаване на големи санкции в замяна на частично предаване на ядрените си способности.

Оттогава Ким обеща да разшири допълнително ядрен арсенал, който очевидно вижда като най-силната си гаранция за оцеляване. Правителството му и досега отхвърля призива на администрацията на Байдън за възобновяване на диалога без предварителни условия, заявявайки, че Вашингтон първо трябва да се откаже от своята „враждебна политика“ – термин, който Пхенян използва главно за описание на санкциите и комбинираните военни учения на САЩ и Южна Корея.

Ким Донг-юб, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че Северът може да е извършил ново изстрелване, за да окаже натиск върху Вашингтон и може да продължи да увеличава своята изпитателна дейност, след като обеща по-строги действия срещу това, което възприема като враждебност на САЩ.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима севернокорейци заради ролята им в получаването на оборудване и технологии за ракетните програми на Севера в отговор на по-ранните тестове на Севера този месец. Държавният департамент нареди санкции срещу друг севернокореец, руснак и руска компания за тяхната по-широка подкрепа за дейностите на Северна Корея за оръжия за масово унищожение, а администрацията на Байдън също заяви, че ще преследва допълнителни санкции на ООН заради продължаващите тестове на Севера.

Съобщението за санкциите дойде само часове, след като севернокорейските държавни медии казаха, че Ким Чен Ун е наблюдавал успешен тест на хиперзвукова ракета във вторник, което беше вторият тест на системата за страната за една седмица, и твърдеше, че оръжието значително ще увеличи възпирането на войната на страната. В петък Северът също изстреля две балистични ракети с малък обсег от влак в очевидно отмъщение срещу новите санкции на САЩ, свързани с хиперзвуковите тестове. Тестът в петък дойде часове, след като външното министерство на Севера излезе с изявление, в което ругае администрацията на Байдън за новите санкции и предупреди за „по-силна и сигурна реакция“, ако Вашингтон запази своята конфронтационна позиция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments