Северна Корея лети с военни самолети близо до границата, докато напрежението с Юга ескалира

0
25
Бойни самолети.
Бойни самолети. Снимка: Пиксабей

Между Северна и Южна Корея пламна ново напрежение, след като Северът започна да лети с бойни самолети близо до общата им граница и изстрелва най-новата от поредица ракети, а Югът провежда артилерийска тренировка с бойна стрелба, предава „CNN“.

Севернокорейски самолет се приближи до забранената за полети зона, пресичаща границата между 22:30 часа в четвъртък и 12:20 часа сутринта в петък, според Обединения комитет на началник-щабовете на Юга, в ход, който Пхенян последва само часове по-късно с 27-ото си изстрелване на ракета за годината. В един момент самолетите на Севера бяха само на 12 километра (7,5 мили) от северната граница на Военната демаркационна линия, която минава през центъра на Демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, каза JCS. Южна Корея отговори, като изстреля бойни самолети, включително най-добрите си F-35.

Държавната корейска централна новинарска агенция на Северна Корея съобщи, че действията са в отговор на 10-часови артилерийски учения с бойна стрелба на Южна Корея близо до границата. Южнокорейските военни потвърдиха пред „CNN“, че артилерийско учение се е състояло на 10 километра (6 мили) от границата, но изтъкна, че то не нарушава споразумението със Севера, регулиращо подобни учения. Вместо това Сеул твърди, че Пхенян е нарушил споразумението по-рано в петък, като е изстрелял 170 артилерийски изстрела в морето край западния си бряг.

„Артилерийската стрелба в морските буферни зони е явно нарушение на военното споразумение от 19 септември, а изстрелването на балистични ракети с малък обсег също е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, съобщи JCS и добави:

„Строго предупреждаваме срещу многократните провокации на Северна Корея и силно призоваваме Северна Корея да ги спре незабавно.“

Бурната военна активност от двете страни на границата дойде само часове, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун предупреди, че ядрените му сили са напълно готови за „истинска война“. В коментари, докладвани от KCNA, Ким коментира:

„Нашите ядрени бойни сили… доказаха отново пълната си готовност за истинска война, за да поставят враговете под свой контрол.“

Пламенното изявление на Ким – първото му за ракетната програма на Северна Корея от няколко месеца – дойде, след като според съобщенията той е наблюдавал теста в сряда на крилати ракети с голям обсег над води западно от Корейския полуостров, според KCNA.

В понеделник държавните медии на Северна Корея нарушиха шестмесечното мълчание относно тазгодишната поредица от ракетни изпитания, твърдейки, че те имат за цел да демонстрират готовността на Пхенян да изстреля тактически ядрени бойни глави по потенциални цели в Южна Корея. Тестовете показаха, че силите на страната са „напълно готови да ударят и унищожат поставените обекти на предвидените места в определеното време“, потвърди KCNA.

Югът удря Севера с нови санкции

Северна Корея развива ядрено-ракетните си сили в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, засилвайки дейността си, след като последната от трите срещи през 2019 г. между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп не успя да доведе до споразумение.

В петък, в отговор на многократните ракетни изпитания на Пхенян, Югът наложи първите си едностранни санкции на Севера от 2017 г. Санкциите са насочени срещу 15 лица, които „са допринесли за доставянето на доставки, свързани с финансирането на разработването на оръжия за масово унищожение и ракети на Северна Корея“. С това становище излезе външното министерство на Южна Корея в прессъобщение.

Санкциите са насочени и към 16 организации, които са участвали в избягването на санкциите на ООН от страна на Северна Корея, добави министерството.

Южнокорейското правителство очаква санкциите да имат „ефект на блокиране на незаконни финансови транзакции с тези севернокорейски агенции и лица и да напомнят на местната и международната общност за рисковете от транзакции с тях“, каза министерството.

До момента Южна Корея е санкционирала независимо 109 лица и 89 агенции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments