Северна Корея изстреля предполагаема балистична ракета в морето

0
14
Ким Чен Ун
Ким Чен Ун. Снимка: Пиксабей

Според бреговата охрана на Япония Северна Корея р изстреляла предполагаема балистична ракета в морето край източния си бряг. Това е първата такава операция от октомври насам. Ракетата се приземила във водите между Корейския полуостров и Япония, което предизвика остри реакции от страна на Сеул и Токио.

Както е известно, ООН забранява на Северна Корея да извършва опити с балистични и ядрени оръжия. Въпреки това лидерът Ким Чен-Ун обеща да подсили отбраната на страната. През изминалата година там бяха тествани различни видове ракети на фона на зациклилите преговори с Южна Корея и САЩ. За последното изстрелване – първото след новогодишната реч, в която Ким изложи политическите си приоритети за 2022 г., първо съобщи японската брегова охрана рано тази сутрин, а след това този ход беше потвърден и от органите в областта на отбраната в Сеул. Министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши твърди, че предполагаемата балистична ракета е прелетяла на разстояние от порядъка на около 500 км. (310 мили), предаде Reuters. Според един от експертите обаче няма как да се потвърди пълният обсег на ракетата.

Няма как да преценим дали това не е била ракета с по-дълъг обсег на действие, летяща по съкратена траектория.„, заяви пред BBC News Анкит Панда от Програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир „Карнеги“.

През 2017 г. Северна Корея изпробва ракетата „Hwasong-15“– ракета, която достигна приблизителна височина от 4500 км., което постави американските военни бази на тихоокеанския остров Гуам в зона на потенциална опасност. Настоящото изстрелване беше извършено дни след като Ким заяви, че Пхенян ще продължи да укрепва отбранителните си способности поради все по-нестабилната военна обстановка на Корейския полуостров. Лидерът отбеляза това по време на важна среща на управляващата партия на Северна Корея в края на годината.

Японският министър-председател Фумио Кишида нарече последното изстрелване „много жалък ход„, като припомни многократните изпитания на ракети, извършени от Северна Корея от 2021 г. насам. През 2021 г. Северна Корея продължи да развива усилено своята програма за оръжия, провеждайки тестване на нова хиперзвукова ракета и нова крилата ракета с голям обсег. Балистичните ракети се считат за по-заплашителни от крилатите ракети, защото могат да носят по-мощен полезен товар, да имат по-голям обсег и да летят по-бързо.

Какво е положението в Северна Корея?

Тестовете на оръжия се провеждат в момент, когато Пхенян се бори с недостига на храна, предизвикан от ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, която сериозно засегна икономиката на страната. По време на традиционната среща на управляващите в края на годината Ким заяви, че страната е изправена пред „ожесточена борба на живот и смърт„, и добави, че сред целите за тази година са и подобряването на жизнения стандарт на гражданите и цялостното развитие на нацията.

Преди време представители на ООН предупредиха, че уязвимите деца и възрастни хора в Северна Корея са изложени на реален риск от гладна смърт. Въпреки това, както изглежда,  това е малко вероятно да възпре Северна Корея да разработва усилено своята оръжейна програма.

САЩ призовават Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, а отношенията на Пхенян с администрацията на президента Джо Байдън все още са изпълнени с напрежение. Северна Корея от своя страна многократно обвинява Южна Корея в двойни стандарти по отношение на военните дейности. Южна Корея наскоро тества първата си балистична ракета, изстреляна от подводница, която според нея е била необходима като възможност за възпиране на потенциални „провокации“ от страна на Северна Корея.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments