Северна Корея изстреля две ракети към морето след американско-корейски учения

0
34
Изстрелване на ракета
Изстрелване на ракета. Снимка: Pixabay

По-рано днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег към източните си води. Това е последното от поредицата изпитания на оръжия от страна на Северна Корея ден след като неотдавна страната предупреди, че присъствието на американски самолетоносач близо до Корейския полуостров засилва напрежението в региона, предава „Associated Press“.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея съобщи в изявление, че е засякъл две изстрелвания на ракети днес между 01:48 и 01:58 ч. от източния крайбрежен град Мунчон, разположен в Северна Корея. Изявлението гласи още, че южнокорейската армия е повишила капацитета си за наблюдение и поддържа висока степен на готовност в тясна координация със Съединените щати. Японският заместник-министър на отбраната Тоширо Ино също потвърди изстрелването, като изтъкна, че тестовите дейности на Пхенян са „абсолютно неприемливи“, тъй като застрашават регионалния и международния мир и сигурност. Той допълни, че оръжията по всяка вероятност са балистични ракети, които са били изстреляни от подводници.

Стремежът на Северна Корея да изстрелва ракети от подводници е тревожен сигнал за съперниците ѝ, тъй като е сравнително по-трудно да се идентифицират такива изстрелвания предварително. Твърди се, че Северна Корея за последен път е тествала изстрелване на ракета от подводница през май. Южнокорейските и японските военни смятат, че ракетите са прелетели около 350 км и са достигнали максимална височина от порядъка на 90 до 100 км, преди да се приземят във водите между Корейския полуостров и Япония.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че е дал подробни инструкции на високопоставените лица и експертите да съберат и анализират цялата възможна информация, която ще бъде предоставена на широката общественост. Говорители на кабинета му успокоиха, че властите правят всичко възможно, за да гарантират безопасността на всички самолети и кораби във водите около Япония, като същевременно се подготвят за всякакви непредвидени ситуации.

От президентския офис на Южна Корея съобщиха, че Ким Сунг-Хан, който е начело на националната сигурност на страната, е свикал спешно извънредна среща, посветена на въпросите, свързани със сигурността. По време на тази среща присъстващите са направили обзорен преглед на отбранителната готовност на Южна Корея и са обсъдили различни начини за засилване на сътрудничеството със САЩ и Япония с цел противодействие на нарастващите севернокорейски заплахи.

Изстрелването, което е седмият кръг от оръжейни изпитания на Северна Корея в рамките на две седмици, е било осъществено часове след като САЩ и Южна Корея приключиха своите двудневни съвместни военноморски учения край източното крайбрежие на Корейския полуостров.  В ученията беше използван ядреният самолетоносач „Роналд Рейгън“ и неговата бойна група, които се завърнаха в района, след като миналата седмица Северна Корея изстреля мощна ракета над Япония в знак на протест срещу предишни учения, включващи въпросния самолетоносач.

Вчера севернокорейското министерство на отбраната предупреди, че преместването на кораба предизвиква „значително по-голям негативен удар“ в регионалната сигурност. Министерството нарече неотдавнашните си ракетни изпитания „справедлива реакция“ срещу „заплашителните“ военни учения, предприети от Южна Корея и САЩ. Северна Корея неведнъж е споделяла, че смята американско-южнокорейските военни учения за репетиция на мащабна инвазия, затова е особено бдителна, ако в тези учения участват стратегически активи на САЩ, като например самолетоносачи. Северна Корея твърди още, че е била принудена да реализира програма за ядрени оръжия, за да противодейства на ядрените заплахи от страна на САЩ. Представители на САЩ и Южна Корея обаче многократно са заявявали, че нямат намерение да нападат Северна Корея.

По-рано тази година Северна Корея тества и други балистични ракети, способни да пренасят ядрени оръжия, които могат да достигнат до континенталната част на САЩ, Южна Корея и Япония. Стремежът на Северна Корея към подобни действия показва, че лидерът ѝ Ким Чен-Ун няма намерение да възобнови скоро дипломацията със САЩ, като има желание да се съсредоточи върху разширяването на оръжейния си арсенал. Според някои експерти обаче лидерът в крайна сметка ще използва напредналата си ядрена програма, за да извоюва по-големи отстъпки на международната сцена, като например признаването на Северна Корея за легитимна ядрена държава, което според Ким е от съществено значение за отмяната на строгите санкции на ООН.

Южнокорейски високопоставени лица заявиха неотдавна, че Северна Корея е готова да изпита нова междуконтинентална балистична ракета, която се захранва с течно гориво, както и балистична ракета, изстрелвана от подводница, като същевременно поддържа готовност да извърши първия си подземен ядрен опит от 2017 г. насам.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments