Северна Корея беше подложена на санкции след изпитания на балистични ракети

0
26
Балистична ракета
Балистична ракета. Снимка: Pixabay

САЩ и техните азиатски съюзници наложиха санкции на трима високопоставени служители на Северна Корея, свързани с неотдавнашните ракетни тестове на страната, предава „BBC“.

Пхенян изстреля рекорден брой балистични ракети – повече от 60 – тази година, и тества няколко междуконтинентални балистични ракети. Твърди се, че Джон Ил Хо, Ю Джин и Ким Су Гил са „изиграли основни роли“ в разработването на оръжията. Япония, Южна Корея и ЕС също наложиха санкции.

Северна Корея е изправена пред строги санкции, наложени от западните страни от години. Съгласно тези нови санкции всички базирани в САЩ активи на севернокорейски служители ще бъдат замразени. Ще им бъде забранено да извършват транзакции с бизнеса или физически лица в САЩ. В изявление на Държавния департамент на САЩ се казва:

„Днешните действия бяха предприети в тясна координация с Република Корея и Япония и допълнително привеждат нашите политики в съответствие с нашите партньори от ЕС относно глобалната заплаха от КНДР.“

„Тези стъпки също така подчертават нашата устойчива решимост да насърчаваме отчетността в отговор на темпото, мащаба и обхвата на изстрелванията на балистични ракети от Пхенян.“

Последният ракетен тест се случи на 18 ноември, когато министърът на отбраната на Япония изтъкна, че Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обхват, за да удари континенталната част на САЩ. Тя се приземи в морето на около 210 км (130 мили) западно от Хокайдо, съобщи Токио.

Пхенян проведе шест ядрени опита между 2006 и 2017 г. и според съобщенията е завършил подготовката за седмия тест. Експертите смятат, че може да използва възможността да тества компактно ядрено устройство. Те също така са на мнение, че Северна Корея работи за подобряване на своите ракети с малък обсег и конвенционални военни способности.

Страната стана по-настоятелна при Ким Чен Ун, който ръководи голяма част от неотдавнашното развитие на оръжейната й програма и четири от шестте ядрени опита досега.

„Последните изстрелвания демонстрират необходимостта всички страни да изпълнят изцяло резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които имат за цел да попречат на КНДР да придобие технологиите, материалите и приходите, от които Пхенян се нуждае, за да развие своите забранени способности за оръжия за масово унищожение и балистични ракети“, според Декларация на Министерството на финансите на САЩ.

Някои американски анализатори обаче казват, че санкции като тези са символични и не са променили поведението на Пхенян. Шон Кинг, консултант в Park Strategies заяви:

„Ние (САЩ) можем да санкционираме Северна Корея, колкото си поискаме. Но за да имаме реално въздействие, трябва също така да спрем достъпа на банкови кореспонденти в щатски долари на онези институции от континентален Китай, които боравят с парите на режима на Ким.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments